Friday, October 20, 2006

Marmaralı Zeytinciler şirket kurma kararı aldı


Marmara Bölgesi zeytincileri şirketleşiyor
Gemlik, Orhangazi, İznik ve Mudanya’daki zeytin toptancıları zeytinin geleceğini kurtarmak için şirket kurma kararı aldı.

Gemlik Ticaret Borsası'nın önderliğinde Gemlik, Orhangazi, İznik TSO ile Mudanya Esnaf Odası’nın katılımıyla bölgede bulunan zeytin toptancıları şirket kurma kararı aldılar.

Yeni Zeytin Hali yönetim binasında bir araya gelen Borsa üyeleri ile misafirlere şirketleşme konusunda bilgiler verildi.Yapılan bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yapan Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Dillioğlu'nun yanı sıra Belediye Başkanı Mehmet Turgut, Orhangazi TSO Başkanı Hikmet Çoklar, İznik TSO Başkanı Fahrettin Keskin ile Meclis başkanları, Gemlik TSO temsilcileri, Mudanya Esnaf Odası temsilcileri ile Borsaya kayıtlı zeytin üretici ve toptancıları katıldı.

Gemlik Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Dillioğlu, karar verilen şirketleşme hakkında bilgi verirken, Eylül ayında yapılacak Gıda Konseyi’ne ilk kez Gemlik Ticaret Borsası olarak katılacaklarını söyledi.Toplantıda TOB'nin desteğiyle kurulacak şirket için bilgi veren Dillioğlu, Gemlik zeytininin geleceğini kurtarmak için mutlaka şirketleşmeye gidilmesinin öneminin bir kez daha gözler önüne serildiğini belirterek, "Bölge dışına çıkan ve bize zeytin olarak geri dönen fidanlara engel olmak istiyoruz. Gemlik zeytinini değerini korumak için mutlaka şirketleşmemiz lazım. Kuracağımız şirket AB normlarında zeytin ve zeytinyağı üretiminin yanı sıra her tür ambalajlama işi, ihracat ve ithalat gibi bir çok hizmetler apabilecektir" dedi.

Hisseler Sınırlı Olacak

Yerli ya da yabancı fonlara da katılabilme imkanlarının bulunduğunu söyleyen Dillioğlu, şirketin 3 milyon YTL Sermaye ile kurulacağını açıklayan Dillioğlu, Borsa'ya ait binanın 1.5 milyon YTL olarak gösterileceğini, kalan kısmın ise 300 bin YTL borsanın şu anki parası ile Marmarabirlik'e de katılım verileceğini söyledi.Hisselerin her üyeye en az bir en çok üç hisse olarak satılacağını duyuran Dillioğlu, bedellerinin ise 10 bin YTL ile 30 bin YTL olduğunu belirterek, "Amacımız şirketin sermayenin eline geçmemesidir. Hisseler bu şekilde sınırlı olacak ve fazlası verilmeyecek" şeklinde konuştu.

İç ve dış fuarlara şirket olarak katılmak istediklerini de belirten Dillioğlu, bazı üyelerin "Neden şirket kuruluyor?" sorusunu cevaplandırarak, "Sofralık zeytinin tek üretilen yeri Gemlik ve çevresi olduğu için zeytinimizi koruma altına almamız lazım. Zeytini ve yağı analiz edebilecek laboratuvarı bu şekilde kurabileceğiz. Kurulacak şirkete bu yüzden sadece Gemlik, Orhangazi, İznik ve Mudanya katılabilecek. Bunun yanında Marmarabirlik'e ait bu ilçelerde bulunan 4 kooperatifte ortak olabilecek" açıklamasını yaptı.

İyi Düşünmek Gerekiyor

Toplantıya katılan Belediye Başkanı Mehmet Turgut, bu çalışmanın yıllar önce Gemlik TSO olarak yapıldığına dikkat çekerek Gemlik zeytini için alınacak her tür olumlu kararın bölge dışında kalan zeytin üreticileri tarafından engelleneceğini söyledi.Turgut, "Ege bölgesinde çok güçlü şirket ve kooperatifler var. Bunlar Odalar Birliği’ne baskı yaparak engelleme yoluna gideceklerdir. İçimizde bir çok tüccar hala Gemlik dışından zeytin getirip pazarlıyor, bunlar bu işten ekmek yiyorlar, bunların da durumlarını düşünmek lazım" derken zeytincilik komisyonunun yaptığı araştırmalardan hiçbir beklentisinin olmadığını söyledi. Turgut, kurulacak şirketin yönlendiren mi, yoksa yönlendirilen bir şirket mi olacağının bilinmesi gerektiğini savundu.Türkiye genelinde sayıları 19 olan ve hükümetler tarafından izinli kurulan bu tür şirketlerden biri olacağını belirten Mehmet Dillioğlu, "Şirketleşmezsek yok olacağız. Gemlik ve bölgesinde iş yapan zeytincilerin daha güçlü olması için yönlendiren bir şirket kurulmasının şart olduğunu artık biliyoruz. Eylül ayında yapılacak Türk Gıda Konseyine ilk kez Gemlik Ticaret Borsası olarak katılıp dertlerimizi ve isteklerimizi duyurma şansı buluyoruz. Yıllardır hiçbir siyasetin yapamadığını Gemlik Ticaret Borsası yönetimi olarak başarmış durumdayız. Amacımız gelecekteki Gemlik zeytininin tüm haklarını layıkıyla korumaktır" dedi.

3 comments:

Anonymous said...

I needed to thank you for this good read!
! I absolutely loved every little bit of it. I have you book-marked to check
out new things you post

Look at my web blog :: business degree international online

Anonymous said...

bookmarked!!, I
like your blog!

Feel free to visit my webpage :: home equity loan

Anonymous said...

I've been browsing online more than three hours lately, yet I by no means discovered any fascinating article like yours. It's beautiful
price enough for
me. In my view,
if all web owners and bloggers made excellent content as you probably did, the internet can be a
lot more useful than ever before.

Feel free to visit my site; sovereignbank com