Wednesday, October 25, 2006

Türkiye 10 yılda İspanya`nın ağaç sayısını yakalar


Zeytin primiyle Türkiye 10 yılda İspanya`nın ağaç sayısını yakalar

Doğan Haber Ajansı

Doğu Akdeniz Zeytin Birliği Başkanı Mehmet Güler, zeytincilikte 10 yıl içindeki hedefin İspanya'nın bugünkü ağaç sayısını yakalamak olduğunu söyledi. Güler, dün kendisini ziyaret eden ABD Adana Konsolosu Eric F. Green'e zeytin üretimiyle ilgili olarak bilgi verdi. Güler, Türkiye'nin yakın gelecekte İspanya ve İtalya'yı yakalayarak dünyanın sayılı zeytinyağı üreticisi olacağını söyledi.

Tarım Bakanlığı'nca, 2006 yılında 170 bin ton olacağı açıklanan zeytinyağı üretiminin, özel sektör kuruluşlarına göre 200 bin tonu geçeceğini ve her yıl artarak devam edeceğini söyleyen Mehmet Güler, "Zeytin fidanı dikilme projesi bu hükümetle birlikte yeniden canlandı. Bölgemizde son 10 yılda dikilen zeytin bitkisi sayısı 10 kat artış göstermiştir. 2005 yılı itibariyle ülkemizdeki zeytin ağacı sayısı 107 milyondur. Bu yıl sonunda zeytinyağı üretimi 200 bin tonu bulacaktır. Ancak birkaç yıl içinde bu sayı 300 bin tonu bulabilir" dedi.

Green'e, Türkiye'de üretilen zeytin fidanlarının yüzde 50'sinin Doğu Akdeniz Bölgesi"nde dikildiğini anlatan Güler, şöyle devam etti:

"Yıllık dünya zeytin üretimi 18 milyon, zeytinyağı üretimi ise yaklaşık 3 milyon ton. İlk üç sırayı İspanya, İtalya ve Yunanistan alıyor. Hükümetin zeytin yetiştiricileri için sağladığı dekar başına 250 YTL destek primi kesintisiz olarak devam ettirilirse önümüzdeki 10 yıl içinde ilk olarakİspanya'nın bugünkü ağaç sayısını yakalayabiliriz. BöyleceTürkiye, dünyada 'yeşil petrol' olarak bilinen önemli bir zeytinyağı ihracatçısı konumuna yükselip 3 milyar dolarlıkdöviz girdisi sağlanacak ve her yıl yapılan yaklaşık 1 milyar dolarlık bitkisel yağ ithalatına da gerek kalmayacak."

ABD Konsolosu Green ise Türkiye'deki zeytincilik alanındaki gelişmeleri takdirle izlediklerini belirtti.

No comments: