Saturday, October 07, 2006

Zeytin Dostu-Rekolte Tahmini







Rekolte Tahmini Üzerine Zeytin Dostu Derneği'nin Görüşleri

Malumunuz üzere Türkiye’de 20006-2007 sezonunda beklenen zeytin ve zeytinyağı rekolte rakamları geçtiğimiz hafta yayınlandı.Rapora gore:
*Ülkemizde önümüzde mahsul yılı için 166.323 ton zeytinyağı ve 384.941 ton yemeklik zeytin rekoltesi beklenmektedir .
*Ülkemiz de meyve veren 92.549.080 vermeyen 16.436.361 adet olmak üzere toplam 108.985.441 adet zeytin ağacı vardır.
Raporla ilgili teknik değerlendirmeler mutlaka zaman içerisinde uzmanlar tarafından yapılacaktır.
Bizim ilk dikkatimizi çeken ülkemiz ağaç sayısı hakkında kamuoyunda 130-140 milyon adet rakamları genel bir mutabakat görürken rapordaki ağaç sayısının bu rakamın %20 altında oluşudur.
Tarım İl-İlçe Müdürlüklerindeki rakamlar ile gerçek rakamlar arasında ciddi farklar bulunmaktadır.Örneğin Antalya İli az da olsa üretim yapmasına rağmen raporda bulunmamakta,tahmin yapılan diğer illerimizde ise eksik-fazla olduğuna dair çeşitli görüşler beyan edilmektedir.
Bu konuda raporun hazırlanmasında kullanılan yöntem önemlidir. Çünkü herkesin kabul ettiği üzere ülkemizdeki kayıt sistemi her konuda olduğu gibi bizim sektörümüzde de gelişmiş değildir ve eksiktir. Bu konunun hepimizi ilgilendiren tarafı ise sektörün geleceği hakkında planlama yapabilmek,strateji oluşturabilmek için öncelikle elimizdeki imkanları net olarak bilmemiz gerekliliğidir.

Derneğimizin yaklaşık 4 ay once Ege Üniversite ile işbirliği yaparak UZAKTAN ALGILAMA yöntemi ile zeytin ağaçlarının sayılması hususda oluşturulacak bir model üzerinde çalışmaktadır. Bu konuda pilot uygulama için Akhisar tesbit edilerek gerekli koordinasyon sağlaması ise Zeytindostunun sektörün gelişimi için ne kadar doğru hedefler koyduğunun bir göstergesidir. Tabii ki böyle bir çalışmanın sonuçlanması bir sure alacaktır ancak bu sure sonunda ortaya çıkacak model ile her bölge,her üretim alanı bu sayımı yapabilecektir. Bu çalışma sonucunda sonucunda oluşacak ülke zeytin haritası ile rakamlar çok daha gerçekçi bir şekilde meydana çıkacak ve rekolte tespit çalışmalara daha az masraf ve emekle ama daha gerçekçi olarak yapılarak spekülasyonlara yol açılmayacaktır.

2006-2007 Rekolte yılının tüm sektöre Zeytin'in sembolize ettiği bolluk,bereket ve barış getirmesi dileklerimizle.

Zeytindostu Derneği

No comments: