Tuesday, June 12, 2007

Boltaç, 5 kuşaktır zeytinyağı üretiyor

- DÜNYA GAZETESİ MERSİN -

30/05/2007

Lozan Antlaşması sonrasında yapılan mübadele ile 1924 yılında Girit'ten Mersin'in Tarsus ilçesine yerleşen Boltaç ailesi, 5 kuşaktır zeytinyağı üretiyor.

Oğlu Ali Boltaç ile birlikte faaliyetlerini sürdüren Boltaç ailesinin 4. kuşak sahibi Sadık Boltaç, dedesinin babası Politali'nin(İstanbullu Ali) Girit'ten 1924'te mübadil olarak Tarsus'a geldiğini ve zeytinyağını tanımayan Tarsus'ta bir el mengenesi ile kendi ihtiyacını karşılayacak zeytinyağını üretmeye başladığını anlattı. 1928'de 40 metrekarelik bir alanda zeytinyağı üretimine geçilerek tüm Giritliler'e satış yapmaya başladıklarını belirten Boltaç, üretim fazlasının da 1935'e kadar İzmir'de satıldığını dile getirdi.

Bu dönemde dedesi Sadık Boltaç'ın da çalışmaya başladığını ve o yıllarda İzmir Urla'da bir zeytinyağı tesisine daha ortak olmasıyla faaliyet alanlarını genişlettiklerini anlatan Boltaç, bölge halkının zeytinyağını sevmesi sonucunda da Silifke ve Tarsus'un farklı köylerinde birer tesis daha kurulduğunu ifade etti.

1954'te babası Ali Boltaç'ın üretimin başına geçmesiyle birlikte İzmir'den hidrolik pres alınarak günlük kapasitenin 1-2 tondan, 10 tona çıkarıldığını kaydeden Boltaç, 1981'de ise kendisinin aldığı ikinci makine ile kapasitenin günlük 20-25 bin ton zeytin işlemeye ulaştığını bildirdi.

1995'te Çukurova bölgesine continiue entegral sistem diye adlandırılan İtalyan sistemini getirdiklerini ifade eden Boltaç, "1998 yılından sonra şişeleme sistemine geçtik ve Ege'nin tanınmış zeytinyağı fabrikalarına üretim yapmak yerine Boltaç markası ile bölgeye satış yapmaya başladık. Yeni alınan sistem ile üretim kapasitemiz de 40 tona çıkmış olduk. 2004'te aldığımız ikinci makine sayesinde bu rakamı 80 tona ulaştırdık" dedi. Boltaç, bugün oğlu Ali Boltaç ile birlikte 2 bin 500 metrekarelik bir alanda ve 150 adet zeytin ağacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

"Zeytin fidanı yerine zeytinyağı desteklensin"

Hükümetten zeytin fidanını desteklemek yerine zeytinyağı üretiminin desteklenmesini isteyen Sadık Boltaç, Avrupa Birliği ülkelerinde zeytinyağına birebir oranında destek verilirken Türkiye'de kilo başına 10 YKr destek olduğunu, buna rağmen zeytin dikimine dönüm başına 250 YTL teşvik verildiğini kaydetti. Boltaç, Türkiye'nin de zeytinyağı ihracatında söz sahibi olabilmesi için zeytinyağının desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

No comments: