Saturday, June 30, 2007

KİLİS`TE ZEYTİN GEN HARİTASI ÇIKARTMA ÇALIŞMALARI

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya, Anadolu`ya has yağlık zeytinin gen haritasını çıkartmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Özkaya, beraberindeki uzman heyetle, Kilis Üzüm Üreticileri Birliği ve Çiftçi Malları Koruma Meclisi'ni ziyaret etti.

Özkaya, yaptığı açıklamada, Cudi Dağı, Şırnak'ın Eruh İlçesi ile Mersin'in Mut İlçesi arasındaki alanda bulunan bölgede, Anadoluya has yağlık zeytinin gen haritasını çıkartmak için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Bu çalışmadaki amaçlarının, Türkiye'ye özgü türleri tespit ederek verimli türleri ortaya çıkarmak olduğunu anlatan Özkaya, anavatanı Türkiye olan zeytinin, 658 bin hektar alan ve 95 milyon ağaç varlığı ile toplam tarım alanının da yüzde 2.5'nu kapsadığını bildirdi.

Özkaya, son yıllarda Kilis'te, Ayvalık ve Edremit türü zeytinciliğe yönelmenin olduğunu, ancak bu bölgenin toprak yapısı nem oranı ve iklim sıcaklığının bu türlere uyumlu olmadığını ifade ederek, "Bu iki tür zeytin bol su ve yağış isteyen bir iklime uyumludur. Fakat Kilis iklimi kurak olduğundan yağlık zeytin üretimi yapılması ve çiftçilerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekir," dedi.

Özkaya, Kilis merkez ve Musabeyli ilçelerindeki köylerden ağaç yaşlarına göre numuneler aldıklarını, bu numuneleri inceleyerek gereken verileri değerlendirip, Türkiye genelindeki tüm türleri belirleyerek, "Türkiye'nin Zeytin Gen Haritası"nı çıkaracaklarını sözlerine ekledi.

No comments: