Sabah, 25 Haziran 2007
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Ziraat Bankasının, çeşitli projelerle desteklediği damla sulama sistemini üreticilerin benimsediği bildirildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, ''Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı'' (KKYDP) ve Ziraat Bankası'nın faizsiz kredi imkanlarıyla desteklenen ''damla sulama'' sistemi yaygınlaşıyor.
Ziraat Bankasının uygulamasında çiftçiler, tarımsal desteklemelerden alacakları kaynakları teminat gösterip, faizsiz kredi kullanarak damla sulama sistemiyle tarlalarını sulayabiliyorlar.
Kredinin yüzde 17,5 olan faizinin yüzde 10,5'i Hazine, yüzde 7'si de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından karşılanıyor. Ana para ise üreticinin tarımsal destek hak edişlerinden 5 yılda, 5 eşit taksitte mahsup ediliyor.
Bakanlığın, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programında ise üreticiye, sunduğu proje kabul edildiği takdirde damla sulama yatırım bedelinin yüzde 50'si hibe kredisi olarak veriliyor. Adana İl Tarım Müdürü Abdullah Keskin, yaptığı açıklamada, suyun tasarruflu kullanımı, bitkinin gelişimi, yüksek rekolte ve düşük maliyet için sulama sistemleri içinde en elverişli olanın damla sulama olduğunu bildirdi.Bakanlığın hibe kredisinin yanı sıra Ziraat Bankasının, bu yıl damla sulama yatırımları için 1 milyar YTL kaynak ayırdığını vurgulayan Keskin, ''Bu sisteme geçilmesiyle kullanılan su miktarında yüzde 30-80 tasarruf sağlanıyor, maliyet ise yüzde 90 oranında düşüyor'' dedi.
Keskin, damla sulama yönteminde temel ilkenin, bitkide nem eksikliğinden kaynaklanan bir gerilim yaratmadan, her defasında az miktarda sulama suyunu sık aralıklarla yalnızca bitki köklerinin geliştiği ortama vermek olduğunu vurguladı.
Bu yöntemde bazen her gün, hatta günde birden fazla sulama yapılabildiğini ifade eden Keskin, ''Damla sulama sisteminde, yağmurlama sisteminin 4, karışık sulama sisteminin 6 katı daha az su kullanılıyor. Kullanılan suyun az olması su tasarrufun yanı sıra enerji masraflarını ve sulama işçiliği giderlerini azaltıyor'' dedi.
Keskin, damla sulamanın üründe yüksek verim ve kalite sağladığını, yakıt tüketimi, pompa masrafları, gübre tüketimi, zirai ilaç kullanımı ile yabancı ot ve hastalıkları azalttığını, istenmeyen bitkilerin çoğalmasını önlediğini belirterek, şunları kaydetti:
''Bu yöntem ayrıca toprağın tuzlanmasını da önler. Toprak daha kolay hava alır, ürünlerin çürümesi önlenir. Bitkinin büyümesi ve olgunlaşması düzenlidir. Mahsulde erken olgunlaşma sağlar. Çok büyük alanların sulanmasını kolaylaştırır.''
''BAŞVURULAR 1 KASIM'A KADAR SÜRECEK''
Keskin, KKYDP kapsamında tarımsal yatırımlar için çiftçinin en fazla damla sulama sistemine önem verdiğini belirterek, ''Bu projenin 3. etabı için başvuruları almaya 1 Kasım 2007 tarihine kadar almaya devam edeceğiz'' dedi.
Damla sulama projesi kabul edilerek yatırım bedelinin yüzde 50'sine tekabül eden 17 bin 773 YTL hibe kredisi olarak alan Adanalı üretici Ali Can Ballı ise 78 dönümlük hicaz narı bahçesini artık damla sulama ile suladığını, bu sayede artık karlı bir tarımsal faaliyette bulunacağını söyledi.
No comments:
Post a Comment