No.15 – Mayıs 2007
Pazar Yorumu
Derleyen , Çeviren : M. Hakkı Yazıcı
2006/07 Zeytinyağı üretim sezonu tamamlandı. İspanya Tarım Bakanlığı tarafından yapılan en son duyuruya göre, İspanya Nisan 2007 sonu itibariyle 1.105.400 ton zeytinyağı üretti. Üretim, bir önceki yıla göre % 34 ve önceki dört sezonun ortalamasına göre ise % 8 arttı. Zeytinden yağ çıkarma oranı % 21 oldu. Nisan 2007’yi de içeren 2006/07 sezonu başlangıcından beri İspanya’nın dahili satışları ve ihracatı toplamı, 586.000 ton tutarındadır. Bu miktar, bir önceki yılın miktarından % 40, son dört yılın ortalamasından da % 2 daha yüksektir. İspanya zeytinyağı ihracatı, iyi bir gelişme göstermiştir. Nisan 2007 sonuna kadarki geçici veriler, bir önceki yıla göre % 63, son dört yılın ortalamasına göre ise % 2 yüksek olan 282.000 ton rakamını göstermektedir.
2006/07 sezonunda, İspanya’da sofralık zeytin üretimi de artmıştır. 2005/06 yılı seviyesinin % 17 üzerinde olan 499.900 tondur.
İspanya, hem zeytinyağı, hem de sofralık zeytin üretiminde lideridir. İspanya zeytinyağı üretimindeki gelişmeler, 2005/06’daki bozulmadan sonra, İspanya pazarındaki üretici fiyatlarının, satışların ve ihracatın normale döndüğünü göstermesi anlamına gelmektedir. Şimdi son dört sezonun üzerindeki gelişmeleri içeren bir aşamadadır.
Başlıca zeytin üreticisi Avrupa ülkelerinin üretici fiyatlarına bakarsak ;
- Mayıs 2007’de sızma zeytinyağı fiyatları, başlıca yağ üreticisi ülke pazarlarında Nisan 2007’ye göre hafif bir düşüş gösterdi.
- Sızma zeytinyağı fiyatları, bir önceki yıla göre İtalya’da % 19, İspanya’da % 17, Yunanistan’da % 18 daha düşük gerçekleşti.
- Rafine zeytinyağı fiyatları da bir önceki yıla göre hafifçe düşerek, İtalya’da % 20, İspanya’da % 16 ve Yunanistan’da % 25’lik bir düşüş gösterdi. Gerek sızma zeytinyağında gerekse rafine zeytinyağında üretici fiyatları, belirgin bir şekilde aynı eğilimi izlemekte.
Zeytin üreticisi ülkelerin çoğunda, Mayıs 2007‘de elverişli olmayı sürdüren hava koşulları, önümüzdeki 2007/08 sezonu hasadının iyi olacağının habercisidir.
No comments:
Post a Comment