Friday, June 08, 2007

Arkas, zeytinyağ üreticisi Kristal Yağlar`ın yüzde 49`unu aldı

Malta`dan gelen Micaleff Ailesi tarafından kurulan Kristal Yağları ileArkas Holding zeytinyağında ortak oldu.

Kaynak: Referans Gazetesi

Malta"dan gelen Micaleff Ailesi tarafından kurulan Kristal Yağları ile Arkas Holding zeytinyağında ortak oldu. Taşımacılık ve nakliye sektörünün önde gelen firmalarından Arkas Holding, Türk zeytinyağını dünyaya ilk kez ambalajlı ve markalı olarak tanıtan Kristal Yağlar"ın yüzde 49 hissesini satın alarak firma ile işbirliğine gitti. KristalYağları Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Baran, yapılan işbirliği ile şirketin kurumsallaşma anlamında daha ileriye taşıyacaklarını ifade etti. Dün İzmir Ticaret Borsası"nda (İTB) Kristal Yağları Ticaret veSanayi Kontuvarı ile Arkas yetkililerinin müşterek düzenlediği basın toplantısında konuşan Kristal Yağları Yönetim Kurulu Üyesi AyhanBaran, kendi alanlarda ilkleri gerçekleştiren iki şirketin ortaklığından büyük mutluluk ve gurur duyduklarını söyledi.

"Arkas için kârlı bir yatırım"

Kristal"ın 75 yıllık bir firma olduğunu anlatan Baran, şirketin maddi varlıkları ve fon yaratma kapasite değerinin 50 milyon euronun üstünde olduğunu belirterek, "Arkas ile birlikte bu firmayı kurumsallaştırarak daha ileriye taşımayı amaçlıyoruz" dedi. Şirketin 24 bin ton rafineri zeytinyağı kapasitesine sahip olduğunu belirten Baran, işbirliği ile yapılacak yatırımlarla bu oranın artırılacağını, üretimin yüzde 10"nun markalı ve ambalajlı olarak ihraç edildiğini sözlerine ekledi. Arkas Holding İcra Kurulu Üyesi Önder Türkkanı ise ortaklığın Arkas için doğru ve kârlı bir yatırım olduğunu kaydetti.
"Arkas'ın Yeni Yatırımı Sektöre İtici Güç Olacak"
11-Haziran-2007
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, "Bu ortaklık aynı zamanda geleceğe güvenin bir göstergesidir" dedi
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Türkiye'nin zeytinyağında ambalajlı ilk markasını yaratan 75 yılık geçmişe sahip Kristal Yağları'nın yüzde 49 hissesinin Arkas tarafından satın alınmasını, sektörün geleceğine yatırım olarak gördüklerini söyledi. Yaklaşık 10 yıl önce Komili'nin zeytinyağı markası ve üretim tesislerinin Unilever tarafından satın alındığını hatırlatan Çetin,"Tariş, Komili ve Kristal, Türk zeytinyağının en güçlü markalarıdır.Arkas gibi, İzmir'in öncü ve dev bir kuruluşunun Kristal Yağları'ndan hisse alarak sektöre girmesi, 'Zeytinyağı yükselen değerdir' saptamamızda ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koymaktadır" diye konuştu.
Geleceğe güven
Bu satışın şirketlerin güçlenmesi ihtiyacından kaynaklandığını belirten Çetin, "Arkas'ın Kristal gibi sektörün önemli markalarından birinden pay alması, zeytinyağı sektöründeki gelişmeye paralel bir durumdur. Arkas'ın sektöre girişi, kalite ve markalaşma konusunda aynı düşünceye sahip kuruluşlar arasında bir ortaklıktır. Bu ortaklık aynı zamanda geleceğe güvenin bir göstergesidir" dedi.
Bu sezon 160 bin ton rekolte gerçekleştiğini, zeytin ağaç varlığını artıran Türkiye'nin var ve yok yılı arasındaki üretim farklılığını dengelediğini belirten Dünya zeytinyağı sektöründe pazarlamada İtalyanların üretimde ise İspanyolların hakim olduğunu belirten Çetin, son yıllarda İspanyol firmaların, İtalyan firmaları satın alarak sektöre ayrı bir hareketlilik getirdiğini söyledi.
Çetin, "Dünya zeytinyağı sektöründe rekabet yoğunlaşıyor. Türkiye, geleceğin önemli üreticisi ve dünya zeytinyağı pazarında söz sahibi ülkelerden biri haline gelecek. Arkas ve Kristal gibi iki milli kuruluşun ortaklığı Türk zeytinyağının uluslararası pazara rekabeti açısından da önemli bir adımdır" dedi.
RAKAMLARLA SEKTÖRÜN SON DURUMU
Dünya zeytinyağı üretimi: 2.150 milyon ton
Tüketim: 2.050 milyon ton
Türkiye üretimi: 160 bin ton
Tüketim: 70 bin ton

No comments: