Monday, June 11, 2007

Ürün konseylerinde ilk yetkilendirme zeytinyağında

11/06/2007 -DÜNYA GAZETESİ
İZMİR -

Ürün konseyleri kurulmasıyla ilgili ilk yetkilendirme zeytin ve zeytinyağında yapıldı. Tarım Bakanlığı yetki almak için başvuran iki gruptan Tariş Teknik Danışmanı Dr. Mustafa Tan'ın başkanlığındaki grubu yetkilendirdi. Diğer başvurunun sahibi Ege Zeytin ve Zeytinyağıİhracatçıları Birliği ise yönetmelikteki yanlışlık ve eksikliklerin giderilmemesi halinde konseyin işlevini yerine getiremeyeceği görüşünde.

İzmir Crowne Plaza'da gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konsey kuruluş yetki belgesini Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ferhat Şelli'den alan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Kurucu YönetimKurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, "Türkiye'de zeytinyağını layık olduğu tahta çıkaracak bir kurum gerekliydi. Bu hiç kimsenin değil sektörün adresi olmalıydı. Bunun için uzun yıllardır çalışıyoruz. Bugün Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) resmen kuruldu, artık bir tüzel kişiliğe sahip. Bu, sektörün birleşmek için son umudu. Ağır birsorumluluk aldık ama hedefimiz büyük. Bizi zor günler bekliyor. En önemli görevimiz sektörü kucaklamak. Hiçbir kesimi diğerinden ayırmayacağız. Kurucu yönetim kurulu olarak konsey organlarının tüm görevlerini yapıp üye kaydedeceğiz. 6 ay içinde yapacağımız genel kurulda da yeni yönetim ve konseyin diğer organları seçilecek" diye konuştu.

Kurucu yönetim kurulunda ihracatçıların temsil edilmediği iddiasını kabul etmeyen Tan, "Yönetimdekilerin neredeyse tamamı ihracatçı. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'ne kurumsal anlamda da davette bulunduk. Kendilerine kapımız her zaman açık. Hedefimiz zeytinyağını olması gereken noktaya taşımak" dedi.

Destekler fidan dikimini 35 kat artırdı

Zeytinciliğe yönelik verdikleri desteklerle sektöre ivme kazandırdıklarını anlatan Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr.Ferhat Şelli de, "Sertifikalı zeytin fidanı için dekara 250 YTL destek verdikten sonra 5 yılda sertifikalı zeytin fidanı dikimi 35 kat artarak 735 binden 26 milyon adede yükseldi. 2002'de 101 milyon olan ağaç sayısı 115 milyona çıktı. Bugün 400 bin ton sofralık zeytin üretimiyle dünyada ikinci, 800 bin tonluk yağlık zeytin üretimiyle dördüncü, 145 bin ton zeytinyağı üretimiyle 5. sırada yer alıyoruz. 70 bin tonluk ihracatımız ne yazık ki istediğimiz seviyede değil. Bakanlık olarak 2013'te 180-200 milyon ağaç sayısına, 1 milyon hektar dikim alanına, 4 milyon ton zeytin, 750 bin ton zeytinyağı üretimine, 300 bin ton zeytinyağı ihracatına ve kişi başı 5 kilogram zeytinyağı tüketimine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmada konsey bize katkı sunacak" diye konuştu.

Zorunlu olarak katılacağız

Davet edilmedikleri gerekçesi ile toplantıya katılmayan Ege Zeytin veZeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali NedimGüreli, "Yetkilendirilmek amacıyla biz de başvuru yaptık ama ilkbaşvuruyu diğer grup yaptığı için yetki belgesini onlar aldı. Kurucu yönetim geçici bir görev. Konseyler ne yazıkki devlet eliyle sivil örgütlenme gibi bir mantığa sahip. Bu haliyle bir sivil toplum örgütü olarak nitelendirmek mümkün değil. Yönetmelikteki eksiklikleri daha önce bakanlığa yazdık fakat istediğimiz değişiklikler gerçekleştirilmedi. Artık iş bir internet sitesi olmaktan çıktı. Yasa gereği üye olmak zorundayız. Nasıl ki ticaret ve sanayi odalarına üye olmak zorundaysak buna da olacağız. Çünkü devlet örneğin prim verirken buraya üye olup olmadığına bakacak. Zorunlu olarak konseye üye olacağız ve yönetmelikteki yanlışlıkların düzeltilmesi için çalışacağız" diye konuştu.

UZZK Kurucu Yönetim Kurulu

Dr. Mustafa Tan (Tariş), Hüsmen Solmaz (Bursa Karacabey Ziraat Odası),Tarkan Denizer (Edremit Ticaret Borsası), Murat Narin (BurhaniyeTicaret Odası), Muzaffer Eren (Marmarabirlik), Yahya Ağacık (BalıkesirSanayi Odası), Selim Kantarcı (Ayvalık Ziraat Odası), Mehmet Cavlı(Unilever-Komili).

No comments: