Sunday, June 24, 2007

'Küresel ısınma yüzünden zeytin ağacının var ve yok yılları karıştı!'

FATİH ATALAY

Sabah, 24 Haziran 2007

Verde Zeytincilik'in sahibi Ali Ulukartal, küresel ısınma yüzünden yok yılı yaşaması gereken Körfez Bölgesi zeytinliklerinin var yılı yaşayacağına, güney bölgelerde ise tam tersi bir durumun yaşanacağına dikkat çekti..

Türkiye zeytin ihracatında rekorlara koşarken, zeytinyağı ihracatı ise eski günlerini mumla arıyor. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin rakamlarına göre 1 Kasım 2006- 30 Nisan 2007 dönemin zeytinyağı ihracatı bir önceki sezona göre yüzde 34 gerileme gösterirken, aynı dönemde zeytin ihracatı ise yüzde 8'lik artış gösterdi.

2006 yılında 61 milyon dolarlık cirosunun yüzde 85'ini ihraç eden Verde Zeytincilik'in sahibi Ali Ulukartal, bu sene zeytin ve zeytinyağı ihracatının önünün kapandığını, bazı spekülatörlerin köylüden 500 ton kadar zeytini alıp, depolayıp, fiyatların yükselmesini beklediklerini belirtti.

Ulukartal, "Bu spekülatörler fiyatların yükselmesini bekleyip, satmak istediler. Fakat iş öyle bir hal aldı ki şu an Türkiye zeytin ve zeytinyağında diğer ülkelere göre yüzde 15 daha pahalı teklif veriyor. Yabancı da doğal olarak almıyor. Ayrıca bunu söylemek biraz erken ama bu sene mahsulün genel durumunun iyi olmadığı söyleniyor" dedi.

ARADAKİ FARK KAPANIYOR

Ulukartal, küresel ısınma yüzünden özellikle son 3-4 senede Marmara Körfez Bölgesi'nde iklim değişikliklerinin meydana geldiğini, zeytinliklerin bu sene yok yılı yaşaması gerekirken, var yılı yaşayacağını, güney bölgelerdeki zeytinliklerin ise yok yılı yaşayacağını vurguladı. Ulukartal, iklim değişikliğinin son 50 senede kendini belli etmeden yaşandığının, sonucunun ise bu sene ortaya çıktığının altını çizdi.

Ulukartal, "Var yılı ile yok yılı arasındaki üretim farkı giderek kapanıyor. Bunun nedeni ise sulama ve toplama tekniklerinin iyileştirilmesini gösterebilirim. Köylü bilinçlendi" dedi.

Ulukartal erken hasat mahsulü Türkiye pazarına Verde'nin soktuğunu, erken hasatın daha kaliteli ürün sayıldığını fakat verimliliğinin daha düşük olduğunu vurguladı. Ulukartal, "Türkler zeytin tüketiyor fakat zeytinyağ tüketmiyor. Zeytinyağ tüketiminin artması gerekiyor. İspanya dünya çapında zeytin üretiminin yüzde 55'ini, İtalya yüzde 15'ini, Türkiye ise yüzde 10'unu gerçekleştiriyor. Yüzde 15 üreten İtalya zeytin ticaretinin yüzde 75'ini gerçekleştiriyor. Sektörde İtalya tekel oluşturmuş durumda" dedi. Ulukartal 2007 ciro hedeflerinin 70 milyon YTL olduğunun, cironun 55 milyon YTL'sini ihracattan elde etmeyi planladıklarının altını çizdi.

2 SENE İÇİNDE HALKA ARZ

Ulukartal Pastavilla'yı 1995 yılında sattıklarında pazar lideri durumunda olduklarını, "Pastavilla'ya sahip iken sadece bir şirkettik. Rakiplerimiz büyük holdinglerdi. Rakiplerimizin sermaye büyüklüğünden korktup, satmaya karar verdik" dedi. 2-3 sene içinde şirketin yüzde 25-30'unu halka açmayı planladığını da sözlerine ekledi.

No comments: