Thursday, July 05, 2007

haberler...haberler...haberler...haberler...













Üç Yıl Sonra Üretilecek Organik Zeytine Japonlar Talip Oldu

http://www.perakende.org/news_detay.aspx?id=9779

Kaynak: Zaman Gazetesi

Sağlıklı olması sebebiyle organik (ekolojik) ürünlere talep her geçen gün artarken, ziraatçılar da üretimini bu alana kaydırıyor.

Eski milletvekili Mehmet Ali Bilici , Avustralya `dan özel uçakla getirilen fidelerle Adana `da organik zeytin bahçesi kurdu . Fidelerin toprağa dikilmesinden sonra tesisi gezen Japonlar üçüncü yılda ürün verecek bahçenin zeytin ve zeytinyağına şimdiden talip oldu. İlk başta bin dönüm organik zeytin bahçesi kuran Adanalı çiftçi aile, mahsule gösterilen yoğun ilgiden dolayı üretimi 5 bin dönüme çıkarmaya karar verdi.

Kuveytliler tarafından, İsrailli bilim adamlarına hazırlatılan organik zeytin ve zeytin yağı üretme projesinin Adana `da gerçekleşmesinin arkasında ilginç bir hikaye çıktı. Kuveytliler , projenin menşeinin İsraillilere ait olmasının iki ülke arasında devlet krizine sebep olacağı endişesiyle vazgeçti. Gelişmeleri yakından takip eden Adanalı çiftçi ailenin Amerika `da okuyan oğlu bu projenin memleketinde uygulanması için ailesini ikna etti. Zeytin bahçesinde su, gübre, topraktaki mineral değerleri bilgisayarla ölçülüp, elektronik ortamla denetleniyor; kontrol ve bakımı yapılıyor. Organik ortamda üretilecek zeytinler, bir yıl içinde kurulacak zeytinyağı tesislerinde işlendikten sonra pazara sürülecek. Zeytinin ağaçtan toplanıp paketlenmesine kadar olan diliminde insan elinin değmeyeceği zeytinyağı, birinci sınıf ürün olarak dünya pazarına sunulacak. Bilici ailesi, buğdaydan çok daha fazla gelir elde edilen zeytinyağını imal etmek için hiçbir teknolojik yatırımdan kaçınmıyor. İsrailli uzmanlar tarafından kurulan bin dönümlük zeytin bahçesi için devletten hiçbir teşvik almadığını belirten Mehmet Ali Bilici , çalışmalar hakkında şu bilgileri veriyor: `Atadan öğrendiklerimizle değil, dünyada yapılması gereken pazarın talep ettiği ürünü üretmek için her safhası bilimsel çalışmalarla yürütülüyor. Kalitesi yüksek, dünyanın en iyi markasına ait 50 bin fidanı Avustralya `dan uçakla getirdik. Fidan dikilen arazi projeye göre yeniden düzenleniyor.`

Proje Kuveyt `te uygulanmak üzere hazırlanmış

Bilici `nin projesiyle Japonların tanışmasına ise Dardanel Ton balığının üreticisi Niyazi Önen vesile olmuş. Önen , Japonya `da balık ihraç ettiği şirketin yetkililerine, Türkiye `ye geldiklerinde kurulma aşamasındaki bahçeyi gezdirmiş. Çiftliğin kuruluşunu, projeyi yakından inceleyen Japon marketler zinciri yetkilileri, bundan çok etkilenmiş ve mevcut kapasitenin üzerinde mahsul talebinde bulunmuş. Japonların bunun için bir ön anlaşma imzalamayı bile teklif ettiğini vurgulayan Bilici , `Talebi tam karşılayamayacağımızı bildirdik ve akabinde üretimi bin dönümden 5 bin dönüme çıkarma kararı verdik.` diyor. Zeytincilik projesinin ilginç bir de hikayesinin olduğunu anlatan Mehmet Ali Bilici , projenin Kuveyt `te uygulanmak üzere hazırlandığını, ABD `de Boston Üniversitesi `nde işletme ve ekonomi okuyan oğlu Bilal `in girişimleri ile Adana `da kurduklarını söylüyor.

*****

Edremitli Semercioğlu Zeytincilik İtalyan Kataloglarına Girdi..

Kaynak : www.tarimmerkezi.com

Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde hizmet veren özel bir zeytin vezeytinyağı firması İtalyan kataloglarına girdi.

1957 yılından beri Edremit'te faaliyete bulunan "SemercioğluZeytincilik" isimli firma dünyaca ünlü zeytinyağlarının yer aldığı"L'extravergine 2007" kataloğunda yer aldı. Konu ile ilgili açıklamada bulunan iş yeri işletmecisi Mehmet Hakkı Semerci, İtalyan kataloğuna girebilmek için yoğun çaba gösterilmesi gerektiğini söyleyerek,"Katalogda yer almak için uzun ve zorlu bir süreç gerekmektedir.Zeytin Yağı üreten tüm ülkelerden gelen zeytinyağları laboratuar analizlerine tabii tutulmaktadır. Ayrıca dünyaca ünlü zeytinyağı tadımcıları tarafından organolptik özelikler acısından değerlendirmektedir. Bu titiz incelemeler sonucunda beğenilen yağlar her yıl yayınlanan katalogda yer almaktadır. Firmamız bu katalogdaEdremit, yağlık cinsinden elde edilmiş zeytinyağı ile yer almıştır. Bu da bölge zeytinyağlarımızın kalitesinin uluslararası düzeyde tescilidir. 1957 den beri aynı titizlikle zeytin yağı üretimi yapan firmamız katalogda yer alarak kalitesini tescil etmiştir. Zeytinyağının sıradan bir yağ olmadığının bilincinde olan firmamız yağın alımından pazarlamasına kadar her kademede gerekli kontrolleri yaparak müşterilerine sunmaktadır. 2008 yılında katalogda yer almak için yine bölgemizin zeytinyağı ile gerekli başvuruları yapmış olan firmamız gelecek güzel haberleri sizinle paylaşacaktır" dedi.

*****

Aziz Mary yağı fabrikaya giriyor

03.07.2007-HÜRRİYET-EGE

İzmirli sanayici Nezih Öztüre ile Ege Hazır Giyim İhracatçılarıBirliği Başkanı Jak Eskinazi'nin işbirliği, Türkiye'ye yeni bir zeytinyağı fabrikası kazandırıyor.

İZMİR'in tanınmış işadamları Nezih Öztüre ile Jak Eskinazi'nin sahip oldukları Pergamon ve Statüs dış ticaret şirketlerini birleştirmesiyle başlayan birliktelikte hedef büyüdü. İki ay önce 'Aziz Mary' markasıyla ABD'ye zeytinyağı ihracatına başlayan ikili, fabrika kurmak için harekete geçti.

HEDEF 1 MİLYON DOLAR: İlk yıl ihracat hedefini 1 milyon dolar olarak belirlediklerini belirten Pergamon Statüs Dış Ticaret A.Ş. Başkanvekili Jak Eskinazi, "Şu an tasarımı bize ait şişelerde dolumu fason olarak gerçekleştiriyoruz. Yakında fabrika yatırımını yapacağız. 1 milyon dolara mal olacak tesisimizde yıllık bin ton zeytinyağı işleyip, tamamını ihraç etmeyi hedefliyoruz" dedi. Markayı zeytinyağının kutsallığını çağrıştırdığı için seçtiklerini belirten Eskinazi, "Körfez yöresi yağları ile Aydın yöresi yağlarının karışımından elde edilen sızma ürünler ABD pazarında çok beğenildi.

ABD'DE BEĞENİLDİ: Hedefimiz ABD'li zincir mağazalara girerek dört yılın sonunda 10 milyon dolarlık bir ihracat hacmine ulaşmak" diye konuştu. Eskinazi, sızmanın yanısıra 'rivyera' tipi zeytinyağı işlemeyi de gündeme aldıklarını, dış pazarda belli bir büyüklüğe ulaşmalarının ardından farklı bir marka ile iç pazara da girmeyi düşündüklerini söyledi.

*****

İhracatçı, "Tahmin heyetinde yokum" dedi

YENİ ASIR-02.07.2007

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birliği, başkanlığını İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) yaptığı zeytinyağı rekolte tahmin heyetinden ayrıldı. Birliğin üretici kuruluşları Tariş ve Marmarabirlik'in olduğu bir yapı yerine İTB ile ortak tahmin heyeti oluşturma önerisi kabul edilmemesi üzerine böyle bir karar aldığı belirtildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, bağımsız bir kurumun rekolte tahminini gerçekleştirmesi için böyle bir karar aldıklarını söyledi. Zeytin veZeytinyağı Rekolte Tahmin heyeti ve İTB Meclis Başkanı Ayhan Baran ise, 14 yıldır görev yapan tahmin heyetinin tahminlerinin şaşmadığını belirterek, "İhracatçılar geçen yıl '250 bin ton rekolte olacak'dediler. Rekolte tahmin heyeti ise, 165 bin ton rakamını telaffuz etti. Üretim sonuçları tahmin heyetini doğruladı. İhracatçılar, kendi isteği doğrultusunda bir sonuca ulaşmak istiyor. Bu yanlış, ayrılık sektöre zarar verir" dedi.

No comments: