Monday, July 16, 2007

Zeytinyağlı baklava olur mu?

Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU
Hürriyet Pazar, 15 Temmuz 2007

Zeytinyağlı baklava olur mu?

Olur! Nasıl olduğunu yazıyı okuyunca öğreneceksiniz. Çünkü ünlü baklava üreticimiz Nadir Güllü bu yazıyı okur okumaz "zeytinyağlı baklava" tarifleri üzerinde çalışmaya başlayacak. Eylülde yemeye başlayacağımız kesindir! Gelelim Nadir Bey’le ilgili yorumlarımıza...
...
"Hayvansal yağ hayatımdan çıkmış gibi. Zeytinyağı soframın vazgeçilmezi."
Nadir Güllü
...
Nadir Bey, müthiş lezzetli ve son derece kaliteli baklavalar üretiyor. Bize göre ülkenin en iyi baklava üreticilerinden biri. Baklava gibi son derece lezzetli ve geleneksel bir besini daha sağlıklı hale getirmeye yönelik çalışmalarından da haberim var.

Ondan iki küçük isteğimiz var: Daha düşük kalorili ve doymuş yağı az, trans yağı azaltılmış -mümkünse hiç olmasın- baklavalar üretmesi. Bunun mümkün olmadığını düşünüyorsa yanılıyor! Hem mümkün, hem çok kolay. Eğer yukarıdaki önerilerimizi karşılayabilecek bir baklavayı, hele bir de lezzetini koruyarak üretebilirse ülkenin kilo ve kolesterol sorununa çok ciddi bir katkı sağlayacak.

ZEYTİNYAĞLI BAKLAVA İSTİYORUZ!

Nadir Bey’in de bir "zeytinyağı tutkunu" olmasının altını çizmek gerekiyor. Zeytinyağı gibi sağlıklı ve lezzetli bir yağı, baklava üretiminde kullanmanın mümkün olup olmadığını bilmiyorum ama mümkünse denemesini tavsiye ediyorum. Zeytinyağı gibi kaliteli bir yağın kullanıldığı baklava hem kolesterolü yükseltmeyecek hem de zeytinyağının sağladığı sağlık yararlarından istifade etmememizi sağlayacak! Bu mükemmel bir şey olurdu.

Zeytinyağından zengin bir beslenme planının, yüksek tansiyondan, şişmanlıktan, damar sertliğinden korunmada önemli bir rolü olduğu biliniyor. Zeytinyağının temel yağ olarak kullanıldığı mutfaklardan Akdeniz mutfağı, beslenen kişilerde LDL kolesterolü yüksekliğine de, LDL kolesterolün en zararlı şekli olan okside olmuş LDL parçacıklarına da -bunlara damarı sertleştiren paslanmış LDL parçacıkları da diyebilirsiniz- daha az rastlanıyor.

Zeytinyağının başta mide kanseri, birçok kansere karşı güçlü bir koruma sağladığını, midede helikobakter üremesini zorlaştırdığını gösteren çalışmalar var. Zeytinyağı hem güçlü bir vitamin deposu, etkili bir antioksidan hem de güçlü bir yaşlanma önleyici. Nadir Bey’in "zeytinyağlı baklava" önerimizi ciddi bir şekilde düşünmesinde yarar var.

2 comments:

Anonymous said...

Making money on the internet is easy in the underground world of [URL=http://www.www.blackhatmoneymaker.com]blackhat cpa[/URL], Don’t feel silly if you don't know what blackhat is. Blackhat marketing uses little-known or little-understood methods to build an income online.

Anonymous said...

I like thе helpful info уou provіde in your articles.

I ωill bookmark уour weblog and check agаіn here гegularly.

I аm quite surе І'll learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

Here is my webpage - www.paydayloanst3.Com
My webpage: Pay Day Loans