Thursday, July 19, 2007

Edincik'te zeytin ağaçları yandı


Kaynak : http://www.ilkhabergazetesi.com/

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Edincik beldesindeki yüz binlerce zeytin ağacı, kuraklık nedeniyle yandı. Bölgede yılda 3.5 milyon ton civarında olan zeytin rekoltesinin, kuraklık nedeniyle düşmesi bekleniyor. Edincik'te binlerce dönüm arazi üzerine ekili olan ve beldenin en büyük geçim kaynağı olan zeytin ağaçlarındaki mahsuller, yeteri kadar yağmur yağmaması nedeniyle kurudu. Türkiye'nin zeytin ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Edincik bölgesinde zeytinlerin yanması bölge halkını büyük sıkıntıya sokarken, 3.5 milyon ton olan yıllık zeytin rekoltesinin de 1.5 milyon tonlara düşmesi bekleniyor.

Normalde bir ağaçtan 25-30 kilo arası zeytin alındığını belirten Edincik Belediye Başkanı Fevzi İpek, şu anda ise ağaçlarda en fazla 10 tane zeytin kaldığını söyledi. Ortadaki tablonun sadece bu seneyi değil, gelecek 2 yılı da çok kötü etkileyeceğini belirten Başkan İpek, "Şu 14 senedir görev yaptığım yıllar içinde bu seneki gibi kurak bir yıl görülmemiştir. Nisan, Mayıs ayından itibaren bir damla yağmur bizim bölgemize düşmedi. Bunun örneklerini zeytin bahçelerinde görebiliyoruz. Bir zeytin ağacında taneyle sayılabilecek gibi 10 tane zeytin varsa bu iş bitmiştir. Geçen yıl Marmarabirlik'in aldığı zeytin bizim bölgemizde 3.5 milyon kiloydu. Bu sene 3 te 1 ini dahi alamaz"dedi.

Zeytin üretiminin az olmasının zeytin fiyatlarına da yansıyacağına dikkat çeken Fevzi İpek, "Bu durumda zeytin fiyatları patlar. Elinde zeytin olanlar Eylül, Ekim, Kasım ayına kadar dayanabilirlerse büyük paralar kazanır. Zaten köylünün elinde zeytin yok, tüccarda var. Bu ağaçların normalde 25-30 kilo zeytin vermesi lazım ancak şu anda 10 taneyi geçmeyen zeytin var. Gerçekten bu çok vahim bir durum" şeklinde konuştu.

No comments: