Thursday, July 19, 2007

Zeytinyağında rekolte tahmin hesabı karıştı

Sinan DOĞAN
Referans-İzmir
19.07.2007

Zeytinyağında dünya lideri olmayı hedefleyen Türkiye, 2006-2007 sezonundaki üretim miktarını bir türlü hesaplayamadı. Sezon başında 166 bin ton olan tahmini üretim rakamı, geçen ay Ege Bölgesi SanayiOdası'nın (EBSO) hazırladığı kesin tespit raporuyla 206 bin tona çıktı. Ancak rapor "düzeltilmek" üzere geri çekildi. İzmir Ticaret Borsası (İTB) öncülüğünde tarım il ve ilçe müdürlükleri, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü ve Marmarabirlik'in oluşturduğu Rekolte Tahmin Komisyonu'nun yıllardır açıkladığı rakamlara hiç itiraz gelmedi. Komisyon, Eylül 2006'da yaptığı toplantıda, içinde bulunduğumuz sezon için 166 bin ton zeytinyağı üretileceği bilgisini verdi. Heyetin raporuna göre Türkiye'de 100 milyon zeytin ağacından 1 milyon 223 bin 868 ton zeytin elde edilecek. Zeytinyağı rekoltesi Ege ve Marmara'da 131 bin 365 ton, Güneydoğu'da ise 34 bin 959 ton olmak üzere toplam 166 bin 324 ton olacaktı.

EBSO raporu geri çekti

Rakamı düşük bulan ihracatçılar, rekolte tahmin toplantısına katılmazken, gelecek sezonun rekolte tahmini için çalışmalara başlamaya hazırlanan tahmin heyetinde yer almayacaklarını açıkladı. 19 Haziran'da EBSO'nun hazırladığı ve bu sezonki zeytinyağı miktarını 206 bin ton olarak belirleyen Türkiye Zeytinyağı Rekoltesi Kesin TespitRaporu ortalığı karıştırdı. Rapora göre Ege'nin rekoltesi 188 bin ton, diğer bölgelerin ise 18 bin tondu. Tepkiler üzerine EBSO raporu düzeltmek üzere geri çekti. Rekoltenin doğru tespiti, üretimin kayıt altına alınmasının yanı sıra iç ve dış piyasalarda doğru fiyat oluşumu için önemli. Özellikle iç tüketim ve ihracat miktarından sonra geriye kalan stok miktarı, 4 ay sonra başlayacak 2007-2008 sezonunda fiyat oluşumu için büyük önem taşıyor.

'Prime odaklanalım'

EBSO Zeytin ve Zeytinyağı Meslek Komitesi Başkanı Günizi Belevi, "Hazırlanan raporu biz de dalgınlıkla onaylayıp ilgili kurumlara gönderdik" dedi. Belevi, raporun düzeltilmiş halinin daha önce açıklanan 166 bin ton rakamını teyit ettiğini de kaydetti.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken ise yapılanları "kalem oyunu"olarak niteleyerek, "Zeytinyağına 1 YTL prim, sektördeki sıkıntıyı ortadan kaldırır" dedi.

No comments: