Yeni Asır
27 Ocak 2010,Çarşamba
İzmir Ticaret Borsası (İZTB) Meclis Üyesi ve Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, zeytinyağına başka yağların karıştırılması gibi hilelere karşı hazırlanan yeni yasa tasarısında, zeytinyağının satıldığı marketlerin de sorumluluk alanı içine alınmasının öngörüldüğü söyledi. Güngör Şarman, bu konuda tüm partilerin desteğinin olmasının moral verici olduğunu belirtti. İZTB aylık olağan meclis toplantısında Katı ve Sıvı Yağ Meslek Komitesi adına bir sunum yapan Meclis Üyesi ve Tariş Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Şarman, zeytinyağında en büyük sorun olan tağşiş yani başka yağlarla karışım yapılması konusunda bir yasa düzenlemesi yapılacağını dile getirdi.
Şu anki mevzuatla tağşişin adeta teşvik edildiğini savunan Şarman, şunları söyledi: ''Adam hileli mal yapıyor, üzerine etiketi yapıştırıp markete götürüyor. Siz bunu tespit ediyorsunuz ancak Tarım Bakanlığı sizin yaptığınız analizi kabul etmiyor. Bakanlık malın hileli olduğu tespit ettiğinde de zaten malın çoğu satılmış oluyor. Verilen ceza da yaklaşık 5 bin lira. (Yap kardeşim bunu) demenin bir başka yolu. Bu konuya TBMM'de kurulan Zeytin ve Zeytinyağı Komisyonu da eğildi. İki kanun teklifi verildi. Bu tekliflere göre tağşiş bakımından korkutan ve yaptırım sağlayan düzenlemeler getiriliyor. Mal toplama, para ve hapis cezaları var. Yeni yasa tasarısıyla zeytinyağında hileli satışta marketler de sorumlu olacak. Zincir marketler de kendisini masum pozisyona taşımamış olacak. Bu konuda en son yasa teklifinin öne alınması gerekliliği konusunda toplantı yapıldı.
Tüm partilerin katılımıyla kabul edildi. İnşallah kısa sürede içinde yasalaşırsa sektörün sancılarından birine de son vermiş olacağız.'' Şarman, market zincirlerinin firmalara tek taraflı, sözleşme dışı dayatmalarda bulunduğu, son dönemde özellikle market markalarıyla üretim yaptırılarak köklü markaların zor durumda bırakıldığını savundu. Zincir marketlerin giderek tekelci bir yapıya ulaştığını savunan Şarman, hipermarket yasasının bir an önce çıkarılarak üretici firmaların rahatlatılması gerektiğini dile getirdi. Şarman, Dahilde İşleme Rejimi tartışmalarının sektörde gerginliğe neden olduğunu, İzmir Ticaret Borsası'nın da ithalat çabalarının engellenmesi yolunda taraf olması gerektiğine inandıklarını belirtti.
No comments:
Post a Comment