Sunday, January 24, 2010

Mardin'de 800 bin zeytin ağacı tehlikede

25 Ocak 2010,P.Tesi

Mardin’in Derik İlçesi’nde yetişen ve bir zamanlar birçok yere ihraç eden Yeşil Derik zeytinleri, üreticilerin bilgi eksikliği, yanlış budama, pazarlama ve kuraklıktan dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan, üretimi geliştirmek isteyen çiftçilere hükümetin desteğinin yetersiz olduğunu belirterek, bu gidişle 800 bin zeytin ağacının telef olacağı uyarısını yaptı.
Bölge illerinde yeşil zeytinlerin yüzde 50’sinden fazlası sadece Derik’te yetişirken, yaşanan kuraklık, yanlış budama, pazarlama ve bilgi eksikliğinden dolayı zeytin yetiştiricilerini artık zor günler bekliyor. İlçe nüfusunun yüzde 60′ının geçim kaynağı olan yeşil zeytin üretimi geçen yıllara oranla hayli bir düşüş yaşadı. Derik’te 10′un üzerinde zeytin çeşidine rağmen, yöreye özgü halhalı (Xilxalî) zeytin en pahalı ve en rağbet gören zeytin çeşidi arasında yer alıyor. İki yıldan beri yaşanan kuraklık nedeniyle zeytin üreticileri olumsuz etkilerken, ilçenin yarısından fazlasının geçim kaynağı olan 800 bin zeytin fidanının telef olma riski ile karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.
‘Hükümet, gerekli desteği vermiyor’
Mardin Zeytin Üreticileri Birliği Başkanı Erkan Doğan, Derik zeytini için bir an önce önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, böyle gitmesi halinde Derik zeytininin tarihe karışacağını söyledi. Doğan, daha önce Valiliğe, Kaymakamlığa, Devlet Su İşlerine, Meclis’e başvurduklarını, ancak halen herhangi bir sonuç almadıklarını ifade ederek, bu soruna ilişkin rapor hazırladıklarını, ancak raporlarının sorunlara cevap olmadığını dile getirdi. Doğan, hükümet politikalarının da etkili olduğuna dikkat çekerek, ‘Üretimi geliştirmek isteyen çiftçiye yılda dekar başına 200-250 TL veriliyor. Ancak halen bazı üreticilerimiz para alamadı ve üreticilerimiz mağdur edildi. Bu da çiftçinin 800 bin fidanlarının telef olmasına neden olacak. Ürün desteği diğer ülkelere nazaran yok denecek kadar azdır. Üretimin desteklenmesi için ürünün desteği verilmelidir’ dedi.
Doğan, ABD ve Türkiye ortaklığı sonucunda ABD’ye bile zeytin sattıklarını ve başta bölge illeri olmak üzere Türkiye’nin birçok illerine de zeytin verdiklerini söyledi. Doğan, iki yıldan beri zeytinin ancak Derik halkına yettiğini ve artık ihracat yapamayacak duruma geldiklerini de sözlerine ekleyerek, zeytin üreticilerinin yaşadıkları sorunlara çözüm bulunmasını istedi.

No comments: