Friday, May 07, 2010

TÜRKİYE'NİN EN KALİTELİ SIZMA ZEYTİNYAĞLARI BELİRLENDİ‏

Türkiye'de uluslararası standartlara uygun olarak yapılan ilk ve tek zeytinyağı kalite yarışmasıyla geçtiğimiz sezonun en kaliteli sızma zeytinyağları belirlendi.

Zeytindostu Derneği 3. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması'nda birinci, geçen yıl olduğu gibi yine Edremit'ten çıktı.

Zeytin ve zeytinyağı sektörünün güçlü sivil toplum kuruluşu olan Zeytindostu Derneği 'nin geleneksel hale getirdiği ve sonuçları tüm dünyada geçerli olan yarışmada 2009 yılının en kaliteli naturel sızma zeytinyağları ödüllerini Ege İhracatçı Birlikleri'nde düzenlenen törenle aldı. Türkiye'nin farklı bölgelerinden 15 zeytinyağının katıldığı yarışmada birinciliği Edremit'ten Semercioğlu Zeytincilik kazandı.

Yarışmanın ikincisi Manisa'nın Soma İlçesi'nden Terzioğlu Zeytinyağı olurken, 3.sırada Mut'tan yarışmaya katılan ve geçtiğimiz yıl düzenlenen yarışmada mansiyon almaya hak kazanan İzorya Zeytinyağları yer aldı.

Kimyasal ve duyusal analizlerden geçmeyi başaran 5 zeytinyağı da başarı sertifikası almaya hak kazandı.

Zeytindostu Derneği tarafından bu yıl 3.'sü düzenlenen Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması'na Türkiye'nin farklı zeytinci bölgelerinden katılan 15 zeytinyağı numunesi önce Aydın Ticaret Borsası Laboratuarı'nda tam kimyasal analizden geçirildi. Bu aşamayı geçen yarışma numuneleri İtalya'ya gönderilerek Uluslararası Zeytin Konseyi (UZK) akreditasyonu bulunan O.N.A.O.O. Laboratuarları'nda duyusal analize alındı. Duyusal analizden alınan puanlamaya göre Türkiye'nin en kaliteli sızma zeytinyağları belirlendi. Yarışmaya katılan 15 zeytinyağından 8'i duyusal analizlerden geçmeyi başardı.

Yarışmaya Edremit'ten katılan Semercioğlu Zeytincilik duyusal analizden aldığı en yüksek puanla Türkiye'nin en kaliteli sızma zeytinyağı seçilirken, ikinciliği Soma'dan Terzioğlu, üçüncülüğü ise Mut'tan İzorya Zeytinyağları kazandı. İlk üçün ardından dereceye giren zeytinyağları ve bölgeleri ise şöyle sıralandı: 4. Ekbir Zeytinyağları (Ayvalık), 5. Dizem Zeytinyağları (Çanakkale), 6. Marmarabirlik (Bursa), 7.Gıdatay (Aydın), 8. Can Emre Zeytincilik (Gömeç)

ZEYTİNDOSTU DERNEĞİ BAŞKANI METİN ÖLKEN: "SONUÇLAR TÜM DÜNYADA KABUL GÖRÜYOR"
Yarışmanın Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) kriterlerine göre düzenlenen tek kalite yarışması olduğunu vurgulayan Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, "Daha önce el yordamıyla ya da eş dost tavsiyesi ile yapılan değerlendirmelerin zeytinyağı kalitesini belirleme konusunda geçerliliği yoktu. Derneğimiz tarafından IOC kriterlerine göre ve IOC'ye akredite laboratuarlarca yapılan bu yarışmanın sonuçları tüm dünya ülkeleri tarafından dikkate alınmakta ve kabul görmektedir. Bu yıl 3.kez düzenlediğimiz ve geleneksel olarak her yıl yapmaya devam edeceğimiz yarışmanın sektörde önemli bir gereksinimi yerine getirdiğini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz" dedi.

No comments: