Monday, February 05, 2007

Edremit'te Zeytin Şenliği

Kaynak : http://www.haberler.com/

Balıkesir'in Edremit İlçe Belediyesi Tarafından Zeytin Hasadı Sonrası Düzenlenen "Zeytin Şenliği ve Tarım Fuarı" Büyük İlgi Gördü. Sembolik Olarak Zeytin Ağacına Bağlanan Zeytin Ağasını Belediye Başkanı Yunus Bozbey, İşçilerden 300 YTL Karşılığında Kurtardı.
Balıkesir'in Edremit İlçe Belediyesi tarafından zeytin hasadı sonrası düzenlenen "Zeytin Şenliği ve Tarım Fuarı" büyük ilgi gördü. Sembolik olarak zeytin ağacına bağlanan zeytin ağasını Belediye Başkanı Yunus Bozbey, işçilerden 300 YTL karşılığında kurtardı.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Hasat Sonu Şenlikleri ve Zeytin Tarım Fuarı'nın açılışı, Balıkesir Vali Yardımcısı Mustafa Erdoğan, Edremit Kaymakamı Ekrem Büyükata, Belediye Başkanı Yunus Bozbey, milletvekilleri İsmail Özgün ve Ali Aydınlıoğlu tarafından yapıldı. Başkan Bozbey, "Zeytinin tarihi günümüzden 80 bin yıl öncelere dayanmaktadır. Eskiden ağalar, zeytin hasadı sona erdiğinde, çalıştırdıkları tayfalara bazı ikramlarda bulunurlarmış. 3-4 ayın yorgunluğunu bu şekilde atarlarmış. 400 bin aile geçimini zeytinden sağlamaktadır. Petrolden sonra en büyük ithalat kaynağımız zeytinyağıdır. Edremit körfezinde yaklaşık 3 milyon zeytin ağacı vardır. Türkiye'de önemli yer teşkil etmektedir. Biz de dedik ki, bunu yeniden geleneksel hale getirelim. Belediye olarak, bu işte emeği geçenlerin yorgunluğunu bir şekilde atmalarını sağlayalım istedik. Ayrıca ilaç ve çeşitli ürünleri çiftçilerle buluşturuyoruz. Üreticilerimiz bilgilensin, daha verimli ürün alabilsinler diye üretici firmalarımızı da çağırdık. Bu sene olan ilgi bizleri çok sevindirdi. Edremit Körfezi zeytinyağı, natürel ve saf zeytinyağı olması itibarıyla dünyada eşsiz bir yağdır. Zeytinyağı, yaşlanmayı engellemektedir ve sağlıklı yaşamak için hücreleri yenilemektedir. Öte yandan zeytincinin yeni teknolojileri takip etmeleri ve daha iyi ürün alabilmeleri için ticari fuar düzenlendi. Başta Edremit Ticaret Odası olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederim" diye konuştu.

Edremit Kaymakamı Ekrem Büyükata da, etkinliklerin zeytinin öneminin daha iyi kavranabilmesi için çok önemli olduğunu belirtti. Milletvekilleri Ali Aydınlıoğlu ve İsmail Özgün ise, zeytinin daha iyi prim yapabilmesi için çalışmalarının yoğun bir şekilde sürdüğünü söyledi.
Programda en büyük ilgiyi ise tarlada temsili olarak işçiler tarafından zeytin ağacına bağlanan "zeytin ağasını kurtarma pazarlığı" gördü. Zeytin ağası olan AK Parti İl Genel Meclisi üyesi İsmail Dönder'i Belediye Başkanı Yunus Bozbey bağlı olduğu zeytin ağacından kurtarabilmek için epey çaba sarf etti. Bozbey, ağayı 500 YTL'den başlayan pazarlık sonunda 300 YTL'ye işçilerin elinden kurtarabildi.
Şenlikte folklor gösterileri ve Edremit Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu konser verdi. Halka pilav nohut ve ayran ikram edildi. Ayrıca fuarda çok sayıda çeşitli ürünler teşhir edildi. Şenlik kapsamında fotoğraf sanatçısı Haşmet Demirbil'in zeytin konulu fotoğraf sergisi ise büyük ilgi gördü.
(BT-MŞ-ÖZ-ÖZ-Y) (İhlas Haber Ajansı)

Zeytin Şenliğinde 'Zeytin Kültürü' Söyleşisi…

Balıkesir'in Edremit İlçe Belediyesi Tarafından Zeytin Hasadı Sonrası Düzenlenen "Zeytin Şenliği ve Tarım Fuarı" Etkinlikleri Çerçevesinde "Zeytin Kültürü" Konulu Söyleşi Düzenlendi.

Balıkesir'in Edremit İlçe Belediyesi tarafından zeytin hasadı sonrası düzenlenen "Zeytin Şenliği ve Tarım Fuarı" etkinlikleri çerçevesinde "Zeytin Kültürü" konulu söyleşi düzenlendi.
Bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Hasat Sonu Şenlikleri ve Zeytin Tarım Fuarı etkinlikleri içerisinde yer alan 'Zeytin Kültürü' konulu söyleşi Edremit Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Söyleşinin konuşmacıları Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yazar Prof. Dr. Artun Ünsal ve zeytin üreticisi Evren Ertur, katılımcılara zeytin kültürünü örnekler vererek anlattı. Kaymakam Ekrem Büyükata, Belediye Başkanı Yunus Bozbey ve Ticaret Odası Başkanı Erol Ürer ile çok sayıda dinleyicinin bulunduğu söyleşide konuşan Prof. Dr. Ünsal, zeytinciliğin yaygınlaştırılarak Anadolu Bölgesi'ne iyi bir şekilde tanıtılmasının şart olduğunu söyledi.

Tanıtım eksikliğinden dolayı zeytin ve zeytinyağının hak ettiği yerlere gelemediğinin altını çizen Ünsal, "Zeytin ve zeytinyağı tanıtımı iyi yapılmadığı takdirde çocuklarımız bu günleri göremeyecektir. Önce üreticiyi koruyacak ve firmaları da küstürmeyeceğiz. Zeytine sahip çıkıp sabun potansiyelimizi artırmalıyız. Bunları yaparken ilk etapta zarar edeceğimizi göze almalıyız. Korkmayın, elinizi taşın altına koyun, zeytinyağını Konya'ya tanıtın, Erzurum'a tanıtın. Turizmcinin arkasında zeytinci de peynirci de olmalıdır. Aşağıdaki zeytin ağaçları kesilirse kesilsin, sorun değil. Kaz Dağlarına doğru çıkın. Yukarıda yetişen zeytinler çok daha güzeldir. Biraz daha geniş düşünmelisiniz" dedi.
Söyleşi bitiminde Kaymakam Ekrem Büyükata ve Belediye Başkanı Yunuz Bozbey konuşmacılara çeşitli hediyeler ve cam üzerine zeytin dalı işlemeli şilt takdim etti. Şenliklerin bugünkü programı, Termal Saruhan tesisleri'ndeki akşam yemeğinin ardından sona erdi.

(SŞ-MŞ) 03.02.2007 17:15 TSİ (İhlas Haber Ajansı)

No comments: