Friday, February 09, 2007

Zeytin Fidanına verilen desteğin kaldırılması ile ilgili Soru Önergesi


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım Ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehdi EKER tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 08.02.2007

Mehmet KÜÇÜKAŞIK

Bursa Milletvekili

Bilindiği gibi tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa ilinin ilçelerinde de çok sayıda zeytin fidanı üreticisi bulunmaktadır. Gemlik çeşidi zeytin şu anda en değerli çeşit olarak gösterilmekte ve hatta bu nedenle ihracatı bile yapılmamaktadır. Yağ oranının yüksek olması ve verticillium solgunluğuna diğer çeşitlerden daha dayanıklı olması nedeniyle de en çok tercih edilen çeşittir.

Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün 2006/19 sayılı “Sertifikalı Tohumluk Kullanımı ve Sertifikalı Meyve/Asma Fidanı/Çilek Fidesi ile Kapama Bağ/Bahçe Tesisi Desteklemeleri Hakkındaki” tebliğine göre de sertifikalı tüm fidanlara destek verilmektedir. Ancak 25 Ocak 2007 tarihinde üreticilere bildirilen yeni bir kararla sadece Gemlik türü zeytin fidanındaki destekleme kaldırılmıştır ve bu karar Gemlik zeytini fidanı üreticilerini mağdur etmiştir. Çünkü üreticilerimiz 2007 Temmuz ayına kadar devam edeceği bilinen destekleme kapsamında dikimlerini ve çiftçilerle olan satış sözleşmelerini gerçekleştirmişlerdir.

Bu kapsamda;

1. Desteklemenin kaldırılmasının gerekçesi nedir?
2. Gemlik türü zeytin fidanı desteklenmesi kaldırılmadan önce bu türün üretildiği bölgelerde araştırma yapılıp üreticilere gerekli bilgi verilmiş midir?
3. Fidanlarını dikmiş ve çiftçilerle satış sözleşmelerini yapmış olan üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için her hangi bir önlem düşünülmüş müdür?
4. Üretim ve satışını, desteklemeyi göz önünde bulundurarak yapmış olan üreticiler için, desteklemeyi kaldırmadan bir süre tanıyarak dönemlerini tamamlayabilmelerine izin verilecek midir?

No comments: