TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehdi EKER tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını dilerim.
Prof. Dr. Mustafa ÖZYURT
CHP Bursa Milletvekili
Bursa da sertifikalı ve kontrollü zeytin fidanı üreticileri ile fidan dikecek olan köylüler mağdur durumdadırlar.
Üreticiler Tarım Bakanlığı’nın genelgeleri çerçevesinde 10 dekar arazi bularak fidan üretim yetiştirici belgesi almışlardır. Zor koşullarda bu şartları yerine getiren üreticiler gemlik çeşidinde desteklemenin kalktığı yolundaki duyumlar karşısında perişan olmuşlardır. Üreticilerin hepsi sertifika etiket bedellerini yatırmışlardır. Tarım ve Köy işleri Bakanlığı destekleme genelgelerinde, desteklemelerin 2007 Temmuz ayına kadar devam edeceği belirtmiş, bu nedenle üreticiler bütün yatırımlarını yapmış ve ürün satışlarının ve fidan dikiminin en yoğun yaşanacağı bu aylarda desteğin kesilmesiyle perişan olmuşlardır. Fidan dikim mevsimin başladığı şu aylarda Köylüye dönüm başına verilen destekleme priminin kalkmış olması hem köylüyü hem de fidan üreticilerinde şok etkisi yaratmıştır. Köylülerle üreticiler arasında ihtilaflar başlamıştır. Bu zamansız olarak desteklemenin kaldırılmasıyla çiftçimiz, fidancılar, fidan ekicileri ve fidancılık sektöründe çalışan yaklaşık 5000 kişi, aileleri ile birlikte 20000 kişi zarar görmüştür.
Geçmiş yıllarda olmayan desteklemenin 2006 yılında başlatılmış olması, çiftçilerimizi ve fidan üreticilerini yatırıma teşvik etmişken, Bakanlığın tam da sezonun başında desteklemeyi kaldırması, anlaşılır gibi değildir.
Desteklemenin sadece gemlik zeytini fidan çeşidinde kaldırılmasının nedeni de tartışma konusudur. Hastalık açısından en dayanıklı çeşidin gemlik çeşidi olduğu araştırma enstitüleri tarafından kanıtlanmıştır.
Bursa da fidan üreticilerinin ve çiftçilerimizin mağduriyetlerini dile getirmek adına;
1-Fidan üreticilerinin ve çiftçilerimizin mağduriyetlerinin azaltılması adına 31 Aralık 2007 tarihine kadar geçerli olan sertifikalı fidanların satışının, sürenin bitimine kadar uzatılması Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından düşünülmekte midir?
2-Gemlik çeşidi fidanların desteklenmesinin aniden kaldırılmasının nedenleri nelerdir?
3-Fidan üreticilerinin ve çiftçilerin birden bire desteklemelerin kaldırılmasıyla oluşan mağduriyetlerinin giderilmesi için Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca alınması düşünülen önlemler nelerdir? Önlem alınması düşünülmüyorsa 20 bin kişinin zarar görmesine Bakanlık seyircimi kalacaktır?
4-Gemlik zeytin çeşidinde desteklemenin kaldırılması fidan dikimi yapacak olan çiftçilerimizde şok etkisi yaratmıştır. Çiftçinin dönüm başına kaybettiği destekleme miktarı ne kadardır?
No comments:
Post a Comment