Thursday, February 15, 2007

EİB Zeytin Çalıştayı Düzenliyor















HEDEF HER YIL PAZARDA VAR OLMAK

ZEYTİN ÇALIŞTAYI İLE SEKTÖRÜN SORUNLARINA ÇÖZÜM ARANACAK!

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağında dünyada daha güçlü bir oyuncu olabilmesi için çalışmalarına hız verdi. İtalya ve İspanya’dan gelecek uzmanlar, 19-20 Şubat 2007 tarihlerinde Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenecek olan “Zeytin Çalıştayı”nda sektörün üretim ayağındaki sorunların giderilmesi için üreticilere bilgi ve tecrübelerini aktaracaklar.

Son yıllarda Türkiye’de geniş alanlarda ortalama her yıl 10 milyon zeytin ağacı dikimi yapıldığını belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emin Demirci, Türkiye’deki zeytin ağacı varlığının 150 milyona doğru ilerlediğini söyledi.

Türkiye’de zeytin üretiminde atılan adımların doğru atılması gerektiğini ifade eden Demirci”Bu amaçla üreticileri doğru yönlendirmek için 19-20 Şubat tarihlerinde İtalya ve İspanya’dan konularının uzmanları kişileri davet ettik. Uzmanlar, Zeytin fidanı yetiştiriciliği, zeytin tarımının erozyon ilişkisi, Entansif zeytincilik (zeytin dikim aralığının sık olması) ve Verticillium (zeytinde solgunluk hastalığı) konularında bilgi ve tecrübelerini üreticiler ile paylaşacaklar. Bu sayede dünya standartlarında ve kalitesinde her yıl zeytin ve zeytinyağı üretimi yapabilmemizin zemini hazırlanmış olacak” diye konuştu.

Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı sektörünün bir yıl var, bir yıl yok sorununu aşması gerektiğine işaret eden Demirci şöyle konuştu: “Bir yıl var bir yıl yok yılı olmasının önüne geçmek için çalışmalarımıza hız verdik. Türkiye mevcut hali ile zeytin ve zeytinyağını pazarlayan ülkelerin tedarikçisi konumunda. Var yılı yok yılı arasındaki büyük üretim farklılıkları nedeniyle özellikle ABD pazarında zincir marketlerin taleplerine yanıt veremediğimiz için uzun vadeli kontratlar yapamıyoruz. Dünya bu işi nasıl yapıyor ele alalım istedik. Çalıştay buna bir zemin hazırlayacak"

Zeytin Çalıştayı’nın ilk günü sabah bölümünde; Dr. Luigi Catalano, “Zeytin Çoğaltma ve Fidanlık Yönetimi” konusunda zeytin üreticilerine bilgi ve tecrübelerini aktaracak ve üreticilerden gelecek sorulara cevap verecek.

İlk gün öğleden sonraki bölümde ise; Dr. Jose A. Gomez “Zeytinliklerin Sürdürülebilir Yönetimi” başlığı altında özellikle erozyon kontrolünün vurgulanması üzerinde duracak ve konu ile ilgili üreticilerin sorularına açıklık getirecek.

Zeytin Çalıştayı’nın ikinci günü sabah bölümünde; Dr. Joan Tous, “Zeytinde Entansif Yetiştiricilik Sistemleri” konulu sunumunda, zeytin dikim aralığının sıklığı ile ilgili görüşlerini zeytin üreticilerine aktaracak.

İkinci günün öğleden sonraki bölümünde Prof. Dr. Franco Nigro ve Prof. Dr. R.M.Jimenez Diaz ayrı ayrı yapacakları “Zeytinde Verticillium Kontrolü” sunumlarında zeytin ağacında solgunluğun nedenlerini ve engel olmanın yollarını üreticilere aktaracaklar.

TÜRKİYE’NİN ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATI NASIL SEYİR İZLİYOR?

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden olan zeytin ve zeytinyağı periyodisite olarak nitelendirilen, ürünün karekteristik özelliğinden kaynaklanan, yanlış hasat yöntemleri ve zeytin ağacına gereği kadar iyi bakım yapılmaması nedeniyle körüklenen “Var yılı, yok yılı” handikapı nedeniyle çok zikzaklı bir üretim ve ihracat seyri izliyor.

1980 yılında Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatı 5 milyon 263 bin dolar iken, 1981 yılında bu rakam 72 milyon 510 bin dolara fırladı. 1995 yılında 154 milyon 557 bin dolarlık ihracat ile ilk kez 100 milyon doları geçen sektör, 2005 yılında yaptığı 370 milyon 903 bin 410 dolarlık ihracat ile tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaştı. 2006 yılında ise sektörde yok yılı olmasına rağmen 281 milyon 388 bin 902 dolarlık ihracat yapıldı. Bu rakam tüm zamanların en iyi ikinci yılı olarak tarihteki yerini aldı. Ortalama her yıl 10 milyon yeni zeytin ağacı dikilen sektör kendisine 5 yıl içinde 1 milyar dolarlık ihracat hedefini koymuş durumda.


ZEYTİN ÇALIŞTAYI
PROGRAMI :


19.02.2007 Zeytin Çalıştayı – 1. Gün:

09.00 – 09.45 Kayıt
09.45 – 10.00 Açılış Konuşması: Sn. Emin DEMİRCİ – Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili
10.05 – 10.45 Sunum: Dr. Luigi CATALANO / “Zeytin Çoğaltma ve Fidanlık Yönetimi” Moderatörler: Yard. Doç Dr. Murat İSFENDİYAROĞLU, Doç Dr. Elmas ÖZEKER
10.45 – 11.15 Kahve Arası
11.15 – 12.30 Soru – Cevap
12.30 – 13.45 Öğle Yemeği Arası

13.45 – 14.30 Sunum: Dr. Jose A. GOMEZ / “Zeytinliklerin Sürdürülebilir Yönetimi (Özellikle Erozyon Kontrolünün Vurgulanması)”
Moderatörler: Prof. Dr. Huriye UYSAL, Yard. Doç. Dr. Zafer CAN
14.30 – 15.00 Kahve Arası
15.00 – 16.15 Soru – Cevap

20.02.2007 Zeytin Çalıştayı – 2. Gün:

09.30 – 10.15 Sunum: Dr. Joan TOUS / “Zeytinde Entansif Yetiştiricilik Sistemleri”
Moderatörler: Prof. Dr. Ekmel TEKİNTAŞ, Yard. Doç. Dr. Murat İSFENDİYAROĞLU
10.15 – 10.45 Kahve Molası
10.45 – 12.00 Soru – Cevap
12.00 – 13.15 Öğle Yemeği Arası

13.15 – 14.00 Sunum: Prof. Franco NIGRO / “Zeytinde Vertisilyum Kontrolü”
Moderatörler: Prof. Dr. Mehmet YILDIZ, Prof. Dr. Ersin ONOĞUR
14.00 – 14.30 Soru – Cevap
14.30 – 15.00 Kahve Molası
15.00 – 15.45 Sunum: Prof. R.M. Jimenez DIAZ / “Zeytinde Vertisilyum Kontrolü”
Moderatörler: Prof. Dr. Mehmet YILDIZ, Prof. Dr. Ersin ONOĞUR
15.45 – 16.15 Soru – Cevap
16.15 – 16.30 Kahve Molası
16.30 – Kapanış Konuşması : Prof. Dr. Uygun AKSOY

1 comment:

Anonymous said...

Hakkı Bey
Etkin Mikroorganizmalar, kısaca EM, Zeytinde vertisilyum solgunluğuna iyi geliyor. Bu konuda EM çiftçilerinin yaptıkları uygulamaları bloglarımda okuyabilirsiniz. Saygılarımla. Doğasever
http://em-uygulamalar.blogspot.com/2009_11_01_archive.html

http://em-uygulamalar.blogspot.com/2009/10/zeytin-solgunluguna-kars-em-kullanm.html