Tuesday, May 26, 2009

Türkiye Uluslararası Zeytin Konseyi'ne Yeniden Üye Oluyor

CHA
22 Mayıs 2009


Türkiye, 1998 yılında ayrıldığı Uluslararası Zeytin Konseyi'ne (UZK) yeniden üye olmak için çalışmalara başladı.
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'le yaptıkları görüşmede, üyeliğin Kasım 2009 tarihine kadar netleşeceğini söyledi.

Vinolive-6. Şarap, Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı dolayısıyla İzmir'de bulunan UZK Dönem Başkanı Jamal Al Batsh ve UZZK Başkanı Tan, İzmir Fuar Alanı'nda bir basın toplantısı düzenledi.

Tan, Türkiye'nin kuruluşunda yer aldığı konseye yeniden üye olmasını istediklerini söyledi. Sektör olarak son 10 yıldır üyelik için mücadele verdiklerini belirten Tan, UZK Dönem Başkanı Batsh ve Bakan Eker'le görüştüklerini, hükümetin üyeliğe olumlu baktığını anlattı. Tan, üyelik için yol haritasının çizildiğini vurguladı.

Türkiye'nin UZK'ye üyeliğinin hükümetin ana konusu haline geldiğini ve üyelik yönünde karar alındığını belirten Mustafa Tan, "Yeniden üyelik Bakanlar Kurulu kararıyla olması gerektiği için süreç uzuyor. Bakan Eker konunun takipçisi olduğunu, Türkiye'nin UZK'ye üye olması için 2 defa İspanya'ya giderek yetkililerle görüştüğünü, hükümet olarak bu konuyu desteklediklerini açıkladı. Konunun Dışişleri Bakanlığı nezdinde incelendiğini, dosyanın oradan Başbakanlık'a gönderildiğini söyledi. Yeniden üyeliğin 2009 Kasım ayına kadar olması için yol haritası çizildi. Bakanlar Kurulu ve Meclis kararı alınıp kanunlaştırılması yönünde adım atıldı." dedi.

Zeytin ve zeytinyağı sektöründe ciddi bir şeyler yapılabilmesi için UZK'ye üye olunması gerektiğini belirten UZZK Başkanı Tan, UZK'nin tanıtım faaliyetlerinde çarpan etkisi bulunduğunu ifade etti.

Türkiye, kurucusu olduğu UZK'den üye aidatının yüksek olmasını gerekçe göstererek ayrılmıştı. Aidat oranları, üye ülkelerin üretim miktarına göre belirleniyor. Tan, Türkiye'nin yeniden üye olması durumunda yıllık 393 bin Euro aidat ödeyeceğini vurguladı.

UZK Dönem Başkanı Jamal Al Batsh ise konseyin halen 17 üye ülkesi bulunduğunu, Türkiye'nin yeniden üye olma girişimleriyle ilgili olarak dün Tarım ve Köyişleri ile Sanayi ve Ticaret bakanlıkları yetkilileriyle görüştüklerini ve olumlu izlenim elde edindiğini kaydetti.

Her 2 tarafın üyelik için olumlu yaklaştığını anlatan Batsh, "Türkiye'nin yeniden üye olmasını istiyoruz ve bekliyoruz. Görüşmelerde, üyelikle ilgili ilerleneceğinin işaretini aldık." diye konuştu.

No comments: