Thursday, May 21, 2009

Zeytinde 'var yılı' ihracatta hüsrana dönüştü

Referans-İzmir
21 Mayıs 2009,Perşembe


Zeytinde 'var yılı' olarak değerlendirilen 2006-2007 sezonunun 1 Kasım-28 Şubat tarihleri arasında yaklaşık 23 bin tonluk zeytinyağı ihracatı yapılırken, 2008-2009 sezonunun aynı döneminde ise ihracat 12 bin tona geriledi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytinyağı ihracatının ve gelirinin bir önceki sezona göre yarı yarıya azaldığını söyledi. Sektörde "var yılı" olarak değerlendirilen 2006-2007 sezonu, 1 Kasım-28 Şubat tarihleri arasında yaklaşık 23 bin tonluk zeytinyağı ihracatı yapıldığını ve 73 milyon 227 bin dolarlık gelir elde edildiğini belirten Güreli, 2008-2009 sezonu aynı döneminde ise ihracatın 12 bin tona, gelirin de 37 milyon 446 bin dolara gerilediğini açıkladı.
Güreli, bu gerilemenin başlıca nedenlerinin, dünyadaki tarım maliyetlerinin Türkiye'deki maliyetlerden daha düşük olması ve özellikle AB ülkelerinde çiftçilere verilen destek oranlarının Türkiye'ye göre yükseliği olduğunu kaydetti. AB'nin zeytinyağında Türkiye'ye uyguladığı yüksek tarifelerin de bu düşüşte etkili olduğunu vurgulayan Güreli, "Ayrıca, AB'nin, AB dışında kalan bir takım büyük üretici ülkelere verdiği tavizler ve AB içinde uygulama bulan ancak ülkemiz mevzuatında yer almayan 'zeytin-zeytinyağında dahilde işleme rejimi' yapısal nedenler başlığı altında gösterilebilir" dedi.
Dünyayı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin de zeytinyağı ihracatındaki düşüşte etkili olduğunu belirten Güreli, geride bırakılan sezon ile içinde bulunan sezonda üreticinin elindeki malı satmayı umduğunu, fiyatların genel olarak dünyadaki ortalama fiyatların üzerinde kaldığını söyledi. Güreli, "İhracatçı bu fiyatın üzerinde yurtdışında kendine yeterli düzeyde zeytinyağı pazarı bulamıyor. Kurların sezon sonlarına kadar çok düşük düzeylerde seyretmesi, son dönemde ise krizin dünya ölçeğinde yayılması ve talebin düşmesi de konjonktürel nedenler olarak sıralanabilir" diye konuştu.

Döner sermaye kesintisi maliyetleri artırıyor
Son 3 yıldır kötü bir dönem geçiren zeytinyağı ihracatçısının "işler düzelecek" beklentisine girdiği bir dönemde döner sermaye kesintisi ile karşı karşıya bırakıldığını vurgulayan Güreli, döner sermaye kesintisinin maliyetleri artırdığının altını çizdi. Güreli, Dış Ticaret Müstesarlığı'nın (DTM) Nisan 2009'da ihracatı standarda tabi gıda ürünlerinde döner sermaye kesintisine başladığını belirterek, "Eğer Türk malı ihraç ediyorsanız beyanname başına 50, laboratuvar analizi başına 150 TL kesinti yapılıyor. Uygulama küçük ihracatçıyı vurdu" açıklamasında bulundu. Güreli, döner sermaye uygulaması ile yapılan kesintinin ihracatta devletin DTM kanalıyla 'Türk malı' imajını yurtdışı pazarlarda yerleştirmek için verdiği destek tutarını aştığını vurguladı. Döner sermaye uygulamasında, Türk malı desteğinden daha fazla kesinti yapıldığını anlatan Güreli, "Bu uygulama içinde yaşadığımız kriz ortamında hiç hoş olmadı. Kesintiye son verilmeli" diye konuştu.

VINOLIVE sektörün buluşma noktası
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, "Şarap, Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı'nın (VINOLIVE) sektörü buluşturduğunun altını çizerek, "Biz zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları olarak sektör adına yapılan her olumlu etkinliği destekliyoruz. Yıldan yıla üretimi genişleyecek olan zeytin ve zeytinyağında bu tür fuarların sektörü bir araya getirdiği gibi üretimin pazarlanması konusunda da fayda getireceğini ümit ediyoruz. Zeytin ve zeytinyağında önümüzdeki sezonun iyi bir sene olacağına inanıyoruz" dedi.

No comments: