ZÜBEYDE YALÇIN
Sabah
26 Mayıs 2009,Salı
Meclis Tarım, Enerji ve Çevre Komisyonları'nın AK Partili başkanları, zeytinlik alanlarına fabrika kurulması ve maden aranabilmesine olanak tanıyan bir yasa teklifi hazırladı
AK Partili Meclis Tarım Komisyonu Başkanı Vahit Kirişçi, Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy ve Çevre Komisyonu Başkanı Haluk Özdalga'nın hazırladığı ve zeytinlik alanlarına fabrika, yenilenebilir enerji üretim tesisleri kurulması, maden çıkartılmasına olanak tanıyan yasa teklifi yeni bir tartışma başlattı. AK Partili üç komisyon başkanı Zeytincilik Yasası'nda değişiklik yapan bir teklif hazırlayıp AK Parti grubuna verdi. Hükümetin ve grubun onay vermesi halinde teklif önümüzdeki günlerde Meclis Başkanlığı'na gönderilecek. Mevcut Zeytincilik Yasası'na göre Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık, toz ve duman çıkaran tesis yapılamıyor ve işletilemiyor. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın iznine tabi tutuluyor.
ELEKTRİK ÜRETİLECEK
AK Partili vekillerin hazırladığı teklif yasalaştığında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan izin almak kaydıyla zeytin ağaçlarına zarar vermeyecek şekilde her türlü teknik önlemi almış zeytinyağı fabrikaları, tarımsal sanayi işletmeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri ile diğer işletme ve tesisler yapılabilecek.
YASA ÇIKARSA AĞAÇLAR YOK OLUR
Türkiye Ziraatçılar Derneği Balıkesir Şube Başkanı Şenol Özcan, bölgelerinde asırlık zeytin ağaçlarının bulunduğunu belirterek böyle bir yasanın çıkmasının zeytinlikleri yok edeceğini söyledi. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, maden ve ağacın hiçbir zaman barışık yaşamadığını, böyle bir düzenlemenin zeytinliklerin azalmasına neden olacağını kaydetti.
BU NE PERHİZ, NE LAHANA TURŞUSU
Adana Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen ise, yasal düzenleme zeytinlik vasfını kaybetmemiş alanlar için de söz konusu olacaksa, hangi mantığa dayandığını anlayamadığını vurguladı. Girmen, "Be ne perhiz ne lahana turşusu. Ülkeyi zeytin zengini yapabilmek için teşvikler veriliyor. 'Türkiye'nin kurtuluşu bunda' deniyor, dönüyorlar maden arama...Bunu anlamak mümkün değil. Maden arama, fabrika derken arkasından imara açma gelir" diye konuştu.
AKSOY: 31 BİN MADEN SAHASI BİRKAÇ AĞAÇ İÇİN ÇALIŞAMIYOR
Teklif sahibi Kirişçi, teklif yasalaşırsa çevreye ve zeytin ağaçlarına zarar vermeyecek işletmelerin kurulmasına izin verileceğini söyledi. Soner Aksoy da, devletin ilgili birimlerinin 35 bin maden sahasını özelleştirdiğini, ancak bunlardan sadece 4 bin tanesinin çalışabildiğini belirtti. Aksoy, 31 bin sahanın Zeytincilik Yasası başta olmak üzere birkaç ağaç olduğu için çalışamadığını belirterek, "Teklifimiz maden sahalarının önünü açacak. Ama çevreye ve zeytinlere de zarar verilmeyecek. Türkiye'nin bir çok yerinden çam ağaçlarının altından maden çıkartılıyor" dedi.
1 comment:
Okudum haberi ama inanamadım :(
Post a Comment