Türkiye`nin, zeytin ve zeytinyağı sektörünün `şampiyonlar ligi` olarak kabul edilen Uluslararası Zeytin Konseyi`ne yeniden üye olduğunu belirten UZZK Başkanı Mustafa Tan, sektör olarak şaha kalkmak için AB ülkeleri seviyesinde desteğe ihtiyaçları olduğunu söyledi.
EVREN ÖZTÜRK
Olay
26 Şubat 2010,Cuma
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, Türkiye`nin 12 yıl aradan sonra Uluslararası Zeytin Konseyi`ne (UZK) yeniden girdiğini kaydetti.
Tan, Marmarabirlik Entegre Tesisleri`nde düzenlenen basın toplantısında, UZK`nın zeytincilik sektörünün devler ligi olarak kabul edildiğini belirterek, üyelikle Türk zeytinciliğinin ikinci kez şaha kalkacağını söyledi. Tan, “Türkiye bu platformda yer almayarak rakiplerinin önüne geçmesine seyirci kalmıştı. Artık Fas`ta yapılacak dönem toplantısında masadaki yerimizi alacağız. Aynı şampiyonlar ligindeki maçlar gibi dünya bizi daha yakından izleyecek” dedi.
TAKLİT YAĞLAR ENGELLENECEK:
UZK`ya üyeliği zeytin ve zeytinyağı üreticileri açısından da değerlendiren Mustafa Tan, şunları kaydetti: “Üreticimiz birim alana düşen verimliliğini artırmak ve hükümet önlemleriyle de girdi maliyetlerini düşürmek zorundadır. Diğer taraftan üreticimiz bazı şanslara sahip olarak yoluna devam edecektir. Örneğin sızma yağların kolay para kazanmak isteyen bazı tacirler tarafından taklit sızma yağlarla çoğaltılması engellenecektir.”
ZEYTİNDE MADE IN TURKEY:
Türkiye`nin son 6 yılda dikilen zeytin fidanlarıyla ağaç varlığında yüzde 50 artış sağladığını dile getiren Tan, 2015 yılına kadar her yıl 10 milyon fidanla dünya zeytin ağacı varlığında ve üretiminde İspanya`nın ardından ikinci olma hedefinin gerçekleşme ihtimalinin yükseldiğini anlattı. Tan, “Artık biz dökme zeytinyağı gibi unsurlardan ziyade `Made In Turkey` markalarıyla ya da ambalajlarıyla katma değeri yüksek pazarlara girerek yer almak istiyoruz” diye konuştu. Zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin zor koşullarda ayakta kalmayı başardığını belirten Mustafa Tan, hükümet tarafından üreticiye verilen desteklerin Avrupa Birliği seviyesine yükseltilmesini beklediklerini kaydetti.
RİSKLİ BÖLGELERE DİKİM YAPILIYOR
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu ise Türkiye`nin ağaç varlığını artırmada, teşviklerin planlamasının iyi yapılmadığı ileri sürdü. Zeytincilik açısından riskli bölgelere dikim yapıldığını, dikimlerin yüzde 85`ini ise Güney Marmara`ya has Gemlik tipi zeytin fidanının oluşturduğunu kaydeden Taviloğlu, ``Ciddi şekilde zeytin varlığımız artıyor. Ama bunun sonunda ortaya çıkacak olan rekoltenin nerede kullanılacağına dair bir ön planlamamız yok. Bu yurt içinde bugünkü tempoya göre zeytinyağında da olsa sofralık zeytin de olsa tüketilmesi zor. Bu Uluslararası Konsey ile yurt dışına açılmamız kolay olacak. Ama yüksek rekolteleri orada nasıl kullanabiliriz bilemiyorum... 2012-2013 gibi yıllara gelindiğinde bir kaos endişesi taşıyorum.”
No comments:
Post a Comment