Wednesday, February 10, 2010

Zeytinyağı hızla pazar kaybediyor

Cesur SERT
Hürriyet
10 Şubat 2010,Çarş.


Zeytinyağı hızla pazar kaybediyor Hasat dönemi üreticiden zeytinyağı toplayan spekülatörler yüzünden fiyatların tırmanışa geçmesi ihracatçıyı etkiledi. Zarar eden firmalar yeni bağlantı yapmıyor.

NATUREL sızma zeytinyağı hammadde fiyatının bir ayda 4.5 TL’den 6 TL’ye çıkması, ihracat yapan Türk markalarını etkiledi. Dünyada Türk zeytinyağına güvenin, istikrarsız fiyat politikası yüzünden günden güne kaybolduğuna dikkat çeken, sektörün önce markalarından Keskinoğlu Grubu bünyesindeki Ravika’nın Pazarlama Müdürü Savaş Özaltun, ithalatın yasak olmasının rekabeti baltaladığını söyledi.

Yağ fiyatı yükseliyor
Hasat dönemi spekülatörlerin üreticiden topladığı zeytinyağını saklaması yüzünden yurt içinde spekülatif fiyatların oluştuğunu belirten Özaltun, “Spekülatörler köylünün elinden aldığı ürünü istediği fiyata satmaya kalkınca yağ fiyatı yükseliyor. Firmalar ihracat yapamaz duruma geliyor. Taahhütlerimiz var. Zararına aldığımız siparişleri teslim edeceğiz, ama sonra ihracatı bu rakamlarla durdurmak zorundayız” dedi.

HAZİRAN’A FİYATI 15 TL’YE YAKLAŞIR

Fiyat istikrarsızlığı ve yüksek maliyetlerin dış pazarda hızla kan kaybettirdiğini anlatan Savaş Özaltun, “Yarın fiyat düşse de kimse bizden almayacak. Pazar bu şekilde seyretmeye devam ederse Haziran’da iç pazarda kaliteli bir sızma zeytinyağının litresi markette 15 TL’ye yaklaşır” dedi. Türkiye’de zeytinyağı tüketimimin kişi başı 1 ile 1.5 litre olduğuna dikkat çeken Savaş Özaltun, “Yunanistan’da kişi başı tüketim 25, Suriye’de ise 8 litre” dedi.

İSPANYA KAPIYOR

Bir ay önce Euro 2.200 TL iken yağın litre fiyatının 4.5 TL, dolayısıyla bir litre yağın 2 Euro civarında olduğunu kaydeden Savaş Özaltun şunları söyledi: “Yağın litresi 6 TL’ye doğru yükselirken Euro 2.070 TL’ye indi. Bu da neredeyse yağın litresinin bir ayda 2 Euro’dan 3 Euro seviyelerine taşımasına sebep oldu. Ancak İspanya’da ürünün raf fiyatı bu seviyelerin altında. Bu gelişmelerin hepsi Türkiye’nin zararına. Hızla pazar kaybediyoruz. İspanya kapıyor.”

No comments: