Friday, February 19, 2010

Zeytinyağında “DİR” artık resmen gereksiz

Yenigün
19 Şubat 2010,Cuma


Üreticinin umutları kırılmayacak

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağında ihracatçıların gündeme getirdiği Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalatın, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda tüm tarafların katılımıyla düzenlenen toplantıda gereksiz olduğuna karar verildiğini, bu tartışmanın artık gündemden kalktığını söyledi. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Tan, sektörde bazı kesimlerin yıllardır üretim ve pazarlamanın yoğunlaştığı dönemlerde DİR kapsamında ithalat konusunu gündeme getirerek fiyatları baskı altında tutmaya çalıştığını, bu talebin gelişim potansiyeline sahip sektörün umutlarını kırdığını öne sürdü.

Kobiden
19 Şubat 2010,Cuma


Zeytinyağı ithalatı DİR kapsamından çıkartıldı

İZMİR - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ihracatçıların uzun süredir gündeme getirdiği dahilde işleme rejimi (DİR) kapsamında zeytin ve zeytinyağı ithalatı talebine son noktayı koydu. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin (EZZİB) geçtiğimiz ağustos ayında Dış Ticaret Müsteşarlığı'na (DTM) yaptığı DİR kapsamında ithalat talebi üzerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, EZZİB, Marmarabirlik, Tariş, UZZK, DTM, Zeytindostu Derneği temsilcilerini görüşlerini almak üzere 5 Şubat 2010 tarihinde bir araya getirdiğini hatırlatan Tan, toplam üretimin 250 bin ton olduğunu açıklayan bakanlık, yurtiçi üretim ile ihracat ve iç tüketimi karşılamanın mümkün olduğunu belirterek DİR'in gerekli olmadığını, mücbir bir sebep olmadıkça zeytincilik sektöründen DİR talebinin kaldırılmasına karar verdi" dedi.
Bakanlığın dünya ikinciliğine ulaşma hedefi koyduğunu hatırlatan Tan, "Bu hedefe giderken de AB'nin hammadde deposu, tedarikçi bir ülke olarak ulaşmayı benimsemiyor. Türkiye, dünya pazarlarına kendi markaları ve ambalajlı ürünleriyle ulaşma hedefinde" dedi.

No comments: