Tuesday, February 02, 2010

ZEYTİN VE ZEYTİYAĞINDA DURAKLAMA DÖNEMİ

Aypost
01 Şubat 2010,P.Tesi


Aydın'da zeytinlerin hastalık kapmasından dolayı elde edilen zeytin ve zeytin yağında büyük bir kriz yaşanıyor.
Geçtiğimiz yıl kuraklıktan dolayı verim alınamayan zeytinde bu yılda hastalık yaşanması üreticiyi zor duruma sokacağı düşünülüyor.
Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinin başında gelen Aydın'da, önceki yıl yaşanan kuraklık nedeniyle kaçkın yapamayan zeytin ağaçları üreticiyi hüsrana uğratırken bu yılda zeytinin hastalık kapması üreticiyi sıkıntıya soktu. Bu yıl zeytinin yok yılı olmasına rağmen sezon başında zeytin ağaçlarının çok fazla çiçeklenmesinin üreticiyi ümitlendirdiğini, ancak iklim şartlarından dolayı da zeytin sineğinin çok fazla olması zeytininin hastalık kapmasına neden olduğunu kaydeden Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, “Bu yıl zeytin üreticisi sezon başında ağaçlardaki çiçekten dolayı çok ümitlendi. Ancak iklim şartlarında dolayı bu sene zeytin sineği de çok fazla oldu. Üreticimiz zamanında ilaçlama yapmadığı içinde zeytin hastalık kaptı. Bu yüzden bu yıl yüzde 20 civarında rekolte bekliyoruz” dedi.
ZEYTİYAĞI GIDA KODEKSİ KRİTERLERİNE UYGUN DEĞİL
Zeytindeki hastalıktan dolayı çıkan zeytinyağının gıda kodeksi kriterlerine uymadığını, bununda zeytinyağı ihracatını durma noktasına getirdiğini de belirten Bosnalı, “Bu hastalık hem zeytinyağı fiyatının düşmesine, hem de ihracatımızın durmasına neden oldu. Özellikle sızma yağ bu sene Aydın Bölgesinde çıkmayacak. Yıllardır zeytinimizden çok kaliteli yağlar elde ettik. Bu sene ise çıkan yağlar gıda kodeksi kriterlerine uygun olmadığı için, ihracat tamamen durma noktasına geldi” dedi.
5 TL'LİK ZEYTİNYAĞI 3 TL'YE DÜŞTÜ
Zeytinyağında son aylarda yaşanan fiyat düşüşü, bu yıl zeytinde görülen hastalık nedeniyle daha da sürecek gibi gözüküyor. Yurt dışından ihracat talebinin olmaması nedeniyle elindeki zeytinyağını satamayan üreticiler, zeytinyağı piyasasını endişeli gözlerle takip ettiklerini dile getirdiler. Bir iki yıl önce beş asit zeytinyağını 5 TL'ye satabildiklerini ifade eden zeytin üreticisi Mustafa Kansu, şuanda beş asit zeytinyağını 3 TL'ye satamadıklarını kaydetti. Geçim kaynaklarının zeytin ve incir olduğunu belirten Kansu, hayatlarındaki her şeyi incir, zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının belirlediğini belirtti.

No comments: