Thursday, February 18, 2010

Zeytin politikamız yok

Ege'nin Sesi
11 Şubat 2010,Perş.


Zeytinciliğin Dünü, Bugünü ve Yarını konulu panel, İzmir’in Bayındır ilçesi Zeytinova beldesinde yapıldı. Panelin açılışında konuşan İzmir Çiftçi Örgütleri Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Türkiye’de tarım ve hayvancılığın ortak sorunları bulunduğunu belirterek, tarımın sorunlarının, üretenler örgütlenmediği sürece çözümlenemeyeceğini iddia etti.

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Zeytinciliğin Dünü, Bugünü ve Yarını konulu panelde konuştu

Zeytinciliğin Dünü, Bugünü ve Yarını konulu panel, İzmir’in Bayındır ilçesi Zeytinova beldesinde yapıldı. Panelin açılışında konuşan İzmir Çiftçi Örgütleri Platformu Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Türkiye’de tarım ve hayvancılığın ortak sorunları bulunduğunu belirterek, tarımın sorunlarının, üretenler örgütlenmediği sürece çözümlenemeyeceğini iddia etti. Kaymakçı, zeytin üreticilerinin sorunlarını çözebilmek için örgütlenmesi gerektiğini işaret etti.

Dışa bağımlılık vurgusu
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise, bugün dünyada savaşların tarım üzerinden yapıldığını savunarak, pamukta, tütünde olduğu gibi zeytinde de dışa bağımlılığın artırılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Türkiye’de büyük zeytin üretim potansiyeli bulunmasına rağmen, hükümetlerin tarım alanındaki zaafları nedeniyle Türkiye’nin zeytin üretiminde dünyada 5. sırada olduğundan bahseden Çetin, ’’Maalesef verileceği söylenen desteklerin içi boş. Zeytincilikte ulusal bir politikamız yok. Bu büyük sıkıntıya yol açıyor’’ dedi.

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman da Türkiye’de üretilen zeytinyağının elde kalmasına rağmen ithalat yapıldığından bahsederek, “Biz TARİŞ olarak 28000 üreticinin gücünü arkamıza alarak hak aramaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

İklime karşı humuslu toprak
Yüksek Ziraat Mühendisi Levent Mercan zeytinin iklim değişikliklerinden etkilenmesine değinerek, aynı iklimde bulunulmasına rağmen Yunanistan’da ’’var yılı-yok yılı’’ diye bir kavram bulunmadığını ifade etti. Bunun önüne humuslu toprakla geçildiğini anlatan Mercan, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz aylarda Yunanistan’ın Sisam Adası’nda AB desteğiyle gerçekleştirilen bir projeyle oradaki üreticiler humus sayesinde her yıl zeytinden aynı verimi elde ettiler. Bunu ülkemizde de Urla’da gerçekleştiriyoruz. Belediye bitkisel artıkları topluyor. Biz onları işlemden geçirerek humus haline getiriyoruz ve üreticilerimize veriyoruz. Onlarda arazilerindeki toprağa veriyorlar, verimden çok memnunuz.”

11 önemli problem var
Eski Köy-Koop İzmir Birlik başkanı Çağatay Özcan Kokulu, zeytinciliğin on bir temel probleminden bahsederek, şunları söyledi: “Bu problemler, üretimdeki maliyet yüksekliği, düşük verim, üretimdeki dağınıklık, stoklama ve depolama problemleri, zeytinyağı üreten KOBİ’lere uygulanan KDV oranının yüksekliği, zeytinyağının içine bitkisel yağı karıştırılması, kara su problemi, iç tüketim azlığı, destekleme sorunları, dış pazarlardaki rekabet güçsüzlüğü zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin temel problemidir.”

No comments: