Wednesday, February 24, 2010

Zeytinyağı'nda 'DİR' veto yedi

Hüsamettin Berber
Gözlem
20 Şubat 2010,C.Tesi



Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, zeytinyağında Dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat konusunda Bakanlıkların son noktayı koyduğunu söyledi. Tan, 5 Şubat'ta Tarım Bakanlığı'nda düzenlenen toplantıda DİR'e gerek yoktur denildiğini kaydetti.


Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalat isteğinine kesin olarak izin çıkmadığını açıkladı. Konunun, 5 Şubat tarihinde Tarım Bakanlığı Müstaşarlık katında düzenlenen toplantıda masaya yatırıldığını söyleyen Tan, çıkan sonucun DİR’e gerek olmadığı yönünde olduğunu savundu. İhracatçılar Birliği’nin, Dış Ticaret Müsteşarlığı kanalıyla Tarım Bakanlığı’na yaptığı talepten sonra gerçekleştirilen toplantı hakkında bilgi veren Konsey Başkanı, “DİR söylemi ortadan kalkmıştır” diyerek sert açıklamalarda bulundu;

“Tarım Bakanlığı ihracatçıların müracatını değerlendirmeye aldı ve DİR’e gerek olmadığına karar verdi. Toplantıda rekolte sonuçlarını bekleyelim ondan sonra değerlendirelim diye bir geçiş yaptılar. DİR’e izin verilmesi yönündeki baskılar sonucunda Bakanlık önce DTM’ye sonra bu beylere bir brifing verdi. Sektör son kez 5 Şubat 2010’da, Tarım Bakanlığı müsteşarlık katında bir brifing verdi. Toplantı sonunda DİR’e gerek olmadığına karar verilmiştir. Dir’e izin verilmemiştir.”

DİR bir kısım ihracatçının söylemi
Dahilde İşleme Rejimi isteğinin yalnızca bir kısım ihracatçı ve Zeytindostu Derneği’nin bir bölümü tarafından dile getirilen bir senaryo olduğunu iddia eden Tan, konunun her hasat döneminde manipülasyon yapma amacıyla gündeme getirildiğini savundu. UZZK’nın her davranışının ve söyleminin bu kesim tarafından dosya dosya Tarım Bakanlığına taşındığından da yakınan Tan şunları söyledi;

“DİR kapsamında ithalat sektörün bir kısmı tarafından dile getiriliyor. DİR talebi her sene, özellikle hasat öncesi yılın 8’inci ayı gibi, rekolte tartışmasıyla birlikte bilinçli olarak dile getiriliyor. Rekolte üzerinde de bu yolla manipülasyon yapılıyor. Bu öyle bir kabustur ki gündeme geldiğinde ortalığı toz duman ediyor. Sektörde büyük bir umutsuzluk rüzgarı estiriliyor. Sektörü karamsarlığa iten, sürekli fiyatların düştüğünü ibraz eden ve bunu ortak akıl toplantılarıyla dile getirmek üzere kurgulanmış bir senaryo yürütülüyor.”

‘Toplantı, talebimiz üzerine gerçekleşti’
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, konuyla ilgili açıklama yapmak için verilen beyanatları görmelerini gerektiğini ifade ederek, 5 Şubattaki toplantının talepleri doğrultusunda gerçekleştirildiğini söyledi. Güreli, toplantıdan Dahilde İşleme Rejimiyle ilgili çıkmış bir karar buluınmadığını söyledi.

No comments: