Zaman Gazetesi-17 Aralık 2006
Ak Parti Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Bu yıl zeytinyağı fiyatındaki düşüş karşısında dökme yağ ihracatına izin verilmesi gerektiğini belirterek, "Dökme yağ ihracatı serbest bırakılsa ihracatçı mal almak için piyasaya girecek. Fiyatlar yükselecek. Dökme yağ ihracatına karşı çıkmaya anlam vermek mümkün değil," dedi.
Burhaniye Belediyesi tarafından düzenlelen 3. Uluslararası Burhaniye Zeytin ve Zeytinyağı Festivali'nde zeytin ve zeytinyağının sorunları tartışıldı.
Burhaniye İskele Mahallesi Yağcı Zeytinyağı Fabrika Binası'nda düzenlenen 'Körfezde Zeytin ve Zeytinyağı Sorunları' paneline 19. Dönem Balıkesir Milletvekili Melih Pabuççuoğlu, Marmara Üiversitesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Kenan Mortan, Balıkesir Milletvekilleri ve TBMM Zeytinyağı Araştırma Komisyonu Üyesi, AKP'li Ahmet Edip Uğur, CHP'li Kemal Deveciler, Balıkesir Turizm İl Müdürü Ruknettin Ceyhun katıldı.
Ak Parti Milletvekili Ahmet Edip Uğur, burada yaptığı konuşmada,körfez bölgesi zeytinyağlarına coğrafi işaret alınması gerektiğini ifade etti. Zeytinyağına 110 Ykr olarak açıklanan primin yükseltilmesi için uğraş verdiğini, ancak başarılı olamadığını kaydeden Uğur, Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinin sahip olduğu kötü alışkanlıkları terkedemediğini söyledi. Uğur, Kazandıkları para çiftçinin cebine girmedi. Birlikler paralarını taşa demire yatırıp kocaman fabrikalar diktiler," diye konuştu. Geçtiğimiz yıl zeytinyağı sezonunda Tariş Zeytinyağı Birliği nin açıkladığı yüksek fiyat ve üreticiye yaptığı ürününüzü satmayın çağrısı nedeniyle sanayici mal bulamadı. Ne ihracatçı ihracatını yapabildi, ne sanayici mal alıp iç piyasaya mal verebildi. Sonra fiyatlar geriye gelmeye başladı. Elinde mal olan üretici eyvah dedi," diye konuştu.
Bu yıl zeytinyağı fiyatındaki düşüş karşısında dökme yağ ihracatına izin verilmesi çağrısında bulunan Edip Uğur, şunları söyledi: "Ürettiğinizi zaten tüketemiyorsunuz. 160- 170 bin ton üretime karşı 70 bin ton tüketim var. 100 bin ton zeytinyağını ihraç etmek zorundasınız. Bu durumdayken dökme yağ ihraç edemezsiniz diyorlar. Neden ihraç edilmesin, efendim katma değeri bizde kalsın. Katma değeri bizde kalsın dediğiniz zaman adam ham yağ fiyatına alır. Bir de piyasada sirkülasyon olmadığı için iç piyasada fiyatlar düşüyor. Dökme yağ ihracatı serbest bırakılsa ihracatçı mal almak için piyasaya girecek. Fiyatlar yükselecek. Dökme yağ ihracatına karşı çıkmaya anlam vermek mümkün değil"
Melih Pabuççuoğlu ise, Balıkesir Havran Büyükdere/de Koza Madencilik tarafından işletilmek istenen altın madeninin bölgedeki zeytinliklere büyük zarar vereceğini belirterek 'Devlet zeytincilik ve madencilik arasında karar vermelidir. Havran'daki altın madeni yıllık 13, 5 milyon dolar gelir getirecek. Buradan devlete kalan toplam para yasaya göre toplam kazancın yüzde 2'si kadar yani 270 bin dolardır. Bu kazanç için zeytinciliği bitirmenin alemi yok', dedi.
Zeytin fiyatlarındaki düşüş karşısında üreticinin mağduriyetinin giderilmesini isteyen Por. Dr. Kenan Mortan ise prim uygulamasının Türkiye bitkisel yağ açığı tamamlanana kadar devam etmesi gerektini söyledi. Mortan, 'Prim uygulaması 5 yıl süreyle devam etmeli ve 50 cent ten az olmamalıdır," diye konuştu.
Balıkesir Milletvekili Kemal Deveciler de hükümetin prim politikasını eleştirerek zeytinyağına verilen 110 YKr'lik primin artırılmasını istedi. Deveciler, "Pamukta prim 380 YKr, ürünün yüzde 55'i. Ayçiçekte ürün 50 YKr, prim 210 YKr. Primin telafi edici olduğunu söylüyorlar. Bugün, zeytinyağında fiyatlar 5 YTL- 5 YTL 75 YKr arasında. Primin tam da yüksek olması gereken bir durum yaşanıyor. Hükümet zeytinyağında primi artımanın yolunu bulmalı" dedi.
Panele katılan Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun da yaptığı konuşmada Balıkesir'deki zeytin tarımı ile ilgili bilgi verdi.
No comments:
Post a Comment