Tuesday, October 07, 2008

Antik kent, marka oldu

Haber Ekspres

Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde bulunan Nysa Antik Kenti, aynı bölgede zeytinyağı üretimi yapan fabrikaya adını vererek, zeytinyağında marka oldu

Atça beldesinde 2005 yılında kurulan Nysa Zeytinyağı ve Kozmetik Fabrikası'nın Genel Müdürü Emire Samra, NYSA Antik Kenti'nden adını alan işletmenin, kaliteli ve lezzetli yağı üretmeyi, bu şekilde Aydın zeytinyağının hak ettiği yere ulaşmasına katkı sağlamayı amaçladığını bildirdi. Samra, 4 bin metrekare açık, 600 metrekare kapalı alanda hizmet veren fabrikada, günlük üretimin 40 ton olduğunu belirtti.

Kendi arazilerinde tamamen organik yetiştirdikleri zeytinlerin HACCP ve İSO 9001:2000 ISO 2200:2005 belgeli olduğunu, bölgenin tek zeytinyağı tesisinin Nysa'ya ait bulunduğunu ifade eden Samra, "Sızma zeytinyağından, zeytinyağlı sabunlara ve zeytinyağlı spa sabunlarına kadar geniş ürün yelpazesine sahibiz" dedi.

Samra, geçen aylarda İstanbul'da düzenlenen Anatolive fuarına katılan ürünlerinin, fuarda yapılan 1. Ulusal Zeytinyağı Kalite Yarışması'nda 4.'lük ödülü elde ettiğini kaydetti.

Gümrük vergilerinin yüksekliği ve devletin teşvik primi vermemesinin, ihracat rakamlarına yüksek yansıdığını da bildiren Samra, "Bu nedenle ihracat konusunda devletin sektörümüzle ilgili olumlu kararlar almasını bekliyoruz" dedi.

Sektörün ana sorunlarına değinirken, zeytin üreticisinin ürünü zamanında ve uygun koşullarda tesislere getirmediğini ifade eden Emire Samra, bunun kaliteli ürün bulma sorununa yol açtığını belirtti. Samra, "Devletimizin teşvik primlerini arzu edilen orana çıkarmaması, zeytinyağının yeterince tanıtımının yapılmaması ve iç piyasada yeterince tüketilmemesi, hileli yağlar ve bundan kaynaklanan haksız kazançlar sektörün başlıca sorunlarını oluşturuyor" diye konuştu.

Zeytinyağının öneminin daha sık ve daha yoğun platformlarda belirtilmesi ve bunun için tanıtım kampanyaları düzenlenmesi, tüketicinin bilinçlendirilmesi gerektiğini belirten Samra, teşviklerin artırılmasını, hileli yağ satarak haksız kazanç elde edilenlere uygulanan cezai müeyyidelerin yükseltilmesini istedi.

No comments: