Saturday, October 18, 2008

Zeytinyağında hüsran

Telgraf
18 Ekim 2008,Cumartesi


Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Güler, bu yılın Gaziantep ve Kilisli zeytin üreticileri için ''hüsran'' yılı olduğunu söyledi. Güler, ''Gaziantep ve Kilis'ten 6 bin ton zeytinyağı bekliyorduk, ama üretim ancak 340 ton dolayında olacak'' dedi.

Güler, yaptığı açıklamada, küresel ısınma, kuraklık ve diğer bazı olumsuzluklar nedeniyle Gaziantep ve Kilis bölgesinde ağaçların zeytin tutmadığını belirtti.

Bölgede hasat edilecek zeytinin ve elde edilecek zeytinyağı miktarının beklenenin çok gerisinde kalacağını kaydeden Güler, ''Gaziantep ve Kilis'ten 6 bin ton zeytinyağı bekliyorduk ama üretim ancak 340 ton dolayında olacak'' dedi.

Güler, beklenen zeytinyağı rekoltesindeki düşüşte küresel ısınma ve kuraklık yanında çamur yağışı ve toz fırtınasının da payının olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Yapılan incelemeler sonucu 2008-2009 yılı döneminde Kilis ve Gaziantep'te az ürün yılı yaşandığı gözlenmiştir. Bu düşüşteki etkenlerden en önemlisi, gelişme dönemindeki kuraklık, 2008 Şubat ayında meydana gelen ve uzun süreli tespit edilen don olayı ve 2008 Nisan ayı son haftasında 36 derece olan yüksek sıcaklıktır. Kilis ve Gaziantep yöresinde 15 Nisan tarihinden itibaren çiçeklenmenin başladığı göz önünde tutulursa, yüksek sıcaklığın döllenmeye olumsuz etki yaptığı kanısına varılabilir.

Gaziantep ve Kilis'te rekoltenin düşmesinin bir diğer sebebi de 2008 Mart ayında tam bir hafta süreyle kesintisiz gerçekleştiği ifade edilen çamur yağmuru ve aynı hafta sürekli olarak yaşanan toz fırtınasıdır.''

Güler, zeytinyağı üretimine ilişkin Gaziantep ve Kilis bölgesinde iklim ve diğer koşullara bağlı olarak yaşanan olumsuzlukların yöreye uygun çeşitler tercih edilerek ve üretim sulu koşullarda yapılarak önemli ölçüde önüne geçilebileceğini vurguladı.

Bunun için GAP bölgesinde yer alan Gaziantep ve Kilis'te çiftçilerin sulama suyu ihtiyacının karşılandığı sulama tesisleri yapılması gerektiğini vurgulayan Güler, zeytincilikle bölgenin ekonomik kalkınmasına önemli katkı sağlanabileceğine dikkati çekti.

Güler, Gaziantep ve Kilis bölgesinde toplam 6 milyon 750 bin zeytin ağacı bulunduğunu, ağaçların yüzde 68'ini oluşturan 4 milyon 600 bininin meyve hasat edilecek yaşta olduğunu bildirdi.

No comments: