Saturday, October 18, 2008

Sofralara yeni zeytin türü geliyor

Rotahaber
14 Ekim 2008


Türkiye'de sadece Manisa'nın Saruhanlı ilçesi Büyükbelen beldesinde ve Aydın'ın Nazilli ilçesi Bozdoğan beldesinde yetişen, ''palamut'' olarak bilinen zeytin çeşidinin üretiminin yaygınlaştırılacağı bildirildi.

Büyükbelen beldesinde zeytin alımı ve zeytinyağı üretimi yapan Belenna Zeytinyağı Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Yılmaz, halen 2 bölgede yetişen ve diğer zeytin türlerine göre daha iri taneli olan palamut cins zeytinin üretimini yaygınlaştıracaklarını ve ''belenkebir'' adıyla piyasaya süreceklerini kaydetti. Söz konusu zeytin çeşidinin beldede bin dönüm alanda yapıldığını bildiren Yılmaz, bu tür zeytinin ekim alanını genişletip, üretimi artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Yılmaz, şunları söyledi:
''Diğer zeytin türlerinin neredeyse iki kat büyüklüğünde olan palamut türü zeytin çeşidiyle pazarda önemli bir yer edineceğimizden kuşkumuz yok. Üretimini yaygınlaştırmayı planladığımız bu zeytin çeşidi henüz tanınmıyor. Çünkü ülkemizde ekim alanı çok az. Ancak bu zeytinler, diğer zeytin çeşitlerine göre, çok daha iri yapılı, daha lezzetli ve kalibresi düşük. Ayrıca yağ oranı da çok yüksek. Bu özelliklerine rağmen bu güne kadar değeri anlaşılmamış.''

Söz konusu zeytin çeşidinin tanıtımı için köylerde ve beldelerde ziraat mühendisleriyle üreticiyi bilgilendirme toplantıları düzenleyeceklerini dile getiren Yılmaz, çiftçiyi bu yönde üretime teşvik edeceklerini bildirdi. Yılmaz, projenin gerçekleştiği ve başarıya ulaştığı taktirde, 4-5 yıl sonra hem kalite hem de marka konusunda piyasada birinci sırada olacaklarını savundu.

No comments: