Saturday, October 18, 2008

Zeytinyağı üreticisinde ‘küresel kriz’ endişesi

TOLGA ALBAY
Milliyet
17 Ekim 2008,Cuma


Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin: Zeytinyağı fiyatını rekolte etkilemez. Ancak küresel dalgalanmadan endişeliyiz.Yabancı alıcılar bu durumu kullanabilir
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, yeni sezonla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Çetin, bu yıl 160 bin tona yakın zeytinyağı rekoltesi beklendiğini, yağmurun da etkisiyle ürün kalitesinin oldukça iyi olduğunu söyledi. Bu sene dünyadaki rekoltenin geçen yılla aynı seviyede gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini belirten Cahit Çetin, oluşması beklenen rekoltenin fiyatlar üzerindeki etkisi konusunda hiç kimsenin korku içinde olmadığını kaydetti. Çetin, bu yıl da dünya piyasalarındaki arz ve talebin fiyat üzerinde belirleyici olacağını vurguladı. Bu sene kendilerini en fazla küresel dalgalanmanın endişelendirdiğini dile getiren Cahit Çetin, şöyle konuştu:

‘Önlemleri alacağız’
“Özellikle Avrupa’daki birçok büyük dökme yağ alıcısı yeterli finans kaynakları daraldığı için daha küçük partilerde mal istiyor. Aslında 5-6 yıldır böyle bir eğilim vardı. Geçmişte 2-3 bin tonluk bağlantıyla ihracat yapılırken artık konteyner bazında bağlantılar ağırlık kazanıyor. Bu durum, sanılanın aksine fiyatların yukarıya doğru hareketlenmesini engelliyor. Çünkü geçmişte her büyük bağlantı ve yüksek tonaj fiyatları tahrik ediyordu. Küçük, partiler halinde ve dağınık bağlantılar aynı etkiyi vermeyecek. Küresel dalgalanma sektörü beklenenin üzerinde etkiliyor. Yabancı alıcılar da bu durumu kullanmak isteyecektir. Biz birlik olarak fiyatların korunması konusunda elimizden gelen tüm tedbirleri alacağız.”
Üreticiyi fiyat tartışmalarının dışında tutmanın tek yolunun prim sisteminden geçtiğinin altını çizen Çetin, Türkiye’nin zeytinyağına yaptığı yatırımın karşılığını garanti altına almak için biraz daha para harcayarak hedef fiyatla piyasa fiyatı arasındaki farkı, üretim yardımı olarak üreticiye vermesi gerektiğini söyledi.

TARİŞ Zeytin küresel dalgalanmadan endişeli

Ticaret Gazetesi


TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, yeni sezonda zeytinyağı fiyatını Türkiye'deki rekoltenin etkilemeyeceğini ancak küresel dalgalanmadan endişeli olduklarını söyledi. Yeni sezonla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çetin, bu yıl 160 bin tona yakın zeytinyağı rekoltesi beklendiğini, yağmurun da etkisiyle ürün kalitesinin oldukça iyi olduğunu belirtti.

Bu yıl dünyadaki rekoltenin geçen yıl ile aynı seviyede gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini dile getiren Çetin, İtalya, İspanya, Yunanistan, Tunus ve Suriye'nin genel politikalarında değişiklik yapmasını beklemediklerini ifade etti. Oluşması beklenen rekoltenin fiyatlar üzerindeki etkisi konusunda hiç kimsenin korku içinde olmadığını belirten Çetin, bu yıl da dünya piyasalarındaki arz ve talebin fiyat üzerinde belirleyici olacağını kaydetti. Bu yıl kendilerini en fazla küresel dalgalanmanın endişelendirdiğini dile getiren Çetin, şöyle konuştu:

"Özellikle Avrupa'daki bir çok büyük dökme yağ alıcısı yeterli finans kaynakları daraldığı için daha küçük partilerde mal istiyor. Aslında 5-6 yıldır böyle bir eğilim vardı. Geçmişte 2-3 bin tonluk bağlantıyla ihracat yapılırken artık konteyner bazında bağlantılar ağırlık kazanıyor. Bu durum sanılanın aksine fiyatların yukarıya doğru hareketlenmesini engelliyor. Çünkü geçmişte her büyük bağlantı ve yüksek tonaj fiyatları tahrik ediyordu.

Küçük, partiler halinde ve dağınık bağlantılar aynı etkiyi vermeyecek. Küresel dalgalanma sektörü beklenenin üzerinde etkiliyor. Yabancı alıcılar da bu durumu kullanmak isteyecektir. Biz birlik olarak fiyatların korunması konusunda elimizden gelen tüm tedbirleri alacağız."

Çetin, yeni sezonda zeytinyağı fiyatlarının hangi seviyede olacağını kimsenin bilemeyeceğini ancak geçen seneki seviyenin korunacağı yönünde kanaatleri bulunduğunu belirtti.

İspanya, İtalya gibi üretici ülkelerde olduğu gibi üreticinin fiyat tartışmalarının dışında tutulması gerektiğini ifade eden Cahit Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zeytinyağında devlet politikasının da desteğiyle büyük hedefler kondu. Dünya ikinciliği gibi bir amacımız var. Bunun için katrilyonlarca para yatırıldı. Binlerce üretici zeytin ağacı dikme seferberliğine girişti.

Ağaç sayısının 140 milyona ulaştığı belirtiliyor. Son yıllarda dikilen ağaçlar büyüyor ve 7 yıl sonra meyve vermeye başlayacak. Üreticiyi bu heyecandan uzaklaştıracak her türlü girişimden kaçınmalıyız. Çünkü üretici umudunu kaybederse ne hedef ne de katrilyonlarca yatırım kalır.

Her sezon öncesi üretici fiyatlarını düşürme amaçlı spekülatif söylemler ortaya atılıyor. Rekoltenin bu kadar iyi olduğu bir yılda bile dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat yapılması isteniyor. Bu talepte bulunanlar aslında bindikleri dalı kesiyor."

Üreticiyi fiyat tartışmalarının dışında tutmanın tek yolunun prim sisteminden geçtiğini belirten Çetin, Türkiye'nin zeytinyağına yaptığı yatırımın karşılığını garanti altına almak için biraz daha para harcayarak hedef fiyat ile piyasa fiyatı arasındaki farkı, üretim yardımı olarak üreticiye vermesi gerektiğini kaydetti.

Fiyatların korunması için gerekli tedbirleri alacağız

17 Ekim 2008,Cuma
Haber Ekspres


TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, yeni sezonda zeytinyağı fiyatını Türkiye'deki rekoltenin etkilemeyeceğini ancak küresel dalgalanmadan endişeli olduklarını söyledi.

Çetin, bu yıl 160 bin tona yakın zeytinyağı rekoltesi beklendiğini, yağmurun da etkisiyle ürün kalitesinin oldukça iyi olduğunu belirtti. Bu yıl dünyadaki rekoltenin geçen yıl ile aynı seviyede gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini dile getiren Çetin, İtalya, İspanya, Yunanistan, Tunus ve Suriye'nin genel politikalarında değişiklik yapmasını beklemediklerini ifade etti. Oluşması beklenen rekoltenin fiyatlar üzerindeki etkisi konusunda hiç kimsenin korku içinde olmadığını belirten Çetin, bu yıl da dünya piyasalarındaki arz ve talebin fiyat üzerinde belirleyici olacağını kaydetti.

Bu yıl kendilerini en fazla küresel dalgalanmanın endişelendirdiğini dile getiren Çetin, şöyle konuştu: "Özellikle Avrupa'daki bir çok büyük dökme yağ alıcısı yeterli finans kaynakları daraldığı için daha küçük partilerde mal istiyor. Aslında 5-6 yıldır böyle bir eğilim vardı. Geçmişte 2-3 bin tonluk bağlantıyla ihracat yapılırken artık konteyner bazında bağlantılar ağırlık kazanıyor. Bu durum sanılanın aksine fiyatların yukarıya doğru hareketlenmesini engelliyor. Çünkü geçmişte her büyük bağlantı ve yüksek tonaj fiyatları tahrik ediyordu. Küçük, partiler halinde ve dağınık bağlantılar aynı etkiyi vermeyecek. Küresel dalgalanma sektörü beklenenin üzerinde etkiliyor. Yabancı alıcılar da bu durumu kullanmak isteyecektir. Biz birlik olarak fiyatların korunması konusunda elimizden gelen tüm tedbirleri alacağız."

Çetin, yeni sezonda zeytinyağı fiyatlarının hangi seviyede olacağını kimsenin bilemeyeceğini ancak geçen seneki seviyenin korunacağı yönünde kanaatleri bulunduğunu belirtti. İspanya, İtalya gibi üretici ülkelerde olduğu gibi üreticinin fiyat tartışmalarının dışında tutulması gerektiğini ifade eden Cahit Çetin, bunun tek yolunun ise prim sisteminden geçtiğini belirtti. Çetin Türkiye'nin zeytinyağına yaptığı yatırımın karşılığını garanti altına almak için biraz daha para harcayarak hedef fiyat ile piyasa fiyatı arasındaki farkı, üretim yardımı olarak üreticiye vermesi gerektiğini kaydetti.

No comments: