Saturday, October 11, 2008

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATÇILARI YENİ SEZONDA SÖZ DALAŞI İSTEMİYOR

12 Ekim 2008,Pazar

“EZZİB, UZZK’nin Sektörün Üst Çatısı Olma İddiasını Kabul Etmiyor”

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, 180 bin ton zeytinyağı, 380 bin ton sofralık zeytin rekoltesinin beklediği 2008/09 sezonu başlarken, başta Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi olmak üzere sektörün diğer unsurlarının beyanat ve söylemlerine yanıt vermeyecek.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı basın açıklamasında, “Uzun zamandan beri zeytin ve zeytinyağı sektörünün daha ileri noktaya gitmesi için kamuoyuna basın aracılığıyla sunduğumuz öneri ve açıklamalarımıza sürekli yanıt vererek bizleri bir polemiğin içine çekmek isteyen unsurlarla bu tarihten itibaren basın aracılığıyla tartışmama ve cevap vermeme kararı almış bulunuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin 100 bin ton zeytinyağı ve 100 bin tonun üzerinde sofralık zeytin ihraç etmesi gereken bir sezonun arifesinde olduğunu belirten EZZİB Yönetim Kurulu görüşlerini şu şekilde ifade etti;
“İzmir Ticaret Borsası’nın eşgüdümünde, Birliğimizin de içinde yer aldığı Zeytin ve Zeytinyağı Rekolte Tahmin Komisyonu’nun yaptığı çalışma sonrasında Türkiye zeytinyağı rekoltesi 160 bin ton, sofralık zeytin rekoltesi ise 328 bin ton olarak tahmin edildi. Zeytin üretim yörelerinde son dönemde ciddi yağışlar oldu o nedenle zeytinyağı rekoltesinin 180 bin ton, sofralık zeytin rekoltesinin ise 380 bin ton civarında oluşmasını bekliyoruz. Yoğun bir sezon yaşayacağız ve ülke ekonomisine daha fazla katkı koyabilmek için vargücümüzle işlerimize konsantre olacağız. Sektörde üye olunması kanunen zorunlu olunmayan yani üyeliği gönüllülük esası üzerine kurulmuş olsa da kendisini sektörün çatısı olarak ilan eden UZZK ile bu tarihten sonra polemiğe girecek değiliz. Kendilerini muhatap saymayacağız ve beyanatlarına yanıt vermeyeceğiz. Gönüllü üyeliğe dayanan bu kuruluşu sektörün üst çatısı olarak kabul etmediğimizi kamuoyuna duyurmak isteriz.”

No comments: