Wednesday, October 15, 2008

Orbit ekoloji Akhisar'da kuruyan zeytin ağaçlarında 3 aşamalı uygulama çalışması başlattı!

Akhisar Haber Ajansı
15 Ekim 2008,Çarş.


Orbit ekoloji 8 ay önce başlattığı ve yaklaşık 2 bin 500 dönüm üzerinde 1500 ağaç üzerinde uygulama yaptı. Akhisarlı zeytinci Ali Kıvrak'ın daveti üzerine Akhisar'a gelen Orbit ekoloji şirket sahibi Naim Cımalı, Ziraat Mühendisleri Sibel Elbir, Ateş Akyeli, Nursen Aslan ve ziraat teknikeri Cengiz Çeliker ile birlikte Zeytin bahçelerinde 15 gün önce belirlenen ve tedavi amaçlı birinci uygulama yapılan ağaçlara, ikinci uygulaması yapıldı. Üçüncü uygulama 15 gün sonra yapılacak.

Konu ile bilgi veren Orbit ekoloji şirket sahibi Naim Cımalı;" 2 bin 500 dönüm üzerinde bin 500 zeytin ağaç'ı üzerinde yaptığımız çalışmalarda iyileşmenin olduğunu gördük. Ege bölgesinde başta zeytin olmak üzere, birçok kültür bitkisinde ekonomik açıdan çok önemli kayıplara sebep olan Verticililum solgunluk hastalıklarında LikJ Alliment Cu ve Alliment CuFeZn ürünlerinin etkilerinin izlenmesi çalışmaları yaptık. Etkin bir biyolojik ve kimyasal mücadele yöntemi bulunmayan, Çok geniş bir konukçu dizinine sahip kültür bitkilerinin iletim demetlerine yerleşerek solgunluk hastalığına neden olan Verticiillum dahlia ile mücadelede hastalık etmenin kontrol altına alınmasını sağladık. Orbit Ekoloji A.Ş bünyesinde kapsamlı analiz Laboratuarın kurulma amacı tarım ve sanayinin iç içe geçmiş olduğu Torbalı bölgesinde sanayi atıklarını kontrol etmek(atık su,baca gazı vb.) ,tarımda doğru gübre ve ilaçlama programı oluşturarak toprak ve suda birikmeyi engellemektir" dedi.

Orbit ekoloji Ziraat Mühendisi Sibel Elbir;" Hastalık etmeni, toprak kökenli bir fungustur. Etmen, ölmüş bitki dokularında oluşturduğu mikrosklerotlarla toprakta yaşamaktadır. Verticillium solgunluk patojenlerinin neden Olduğu hastalık belirtisi, öncelikle iletim demetlerinin tıkanması ve su iletim sisteminin engellenmesidir. İletim demetlerinin tıkanması sonucunda, iletim ağı tıkanır ve su stresi başlar. Su stresi; solgunluk, kuruma ve yaprak dökümüne neden olur. Bu da ağaçlarda ölüm ile sonuçlanmaktadır. Verticillium, toprağa bir kez bulaştıktan sonra 10 yıl ya da daha uzun süre bulaşık kalır. Hasta ağaçlardan dökülen yapraklar ile ve hasta dalların çevreye dağılması sonucunda; toprak üst yüzeyinde bulunan patojen, kültürel işlemler, rüzgar ve diğer bazı faktörlerle sağlıklı ağaçlara da bulaşır. Ayrıca hastalık etmeni ile bulaşık fide ve fidanların dikimi de yayılma sebeplerindendir. Hastalık ile mücadelede başarılı olan herhangi bir ürün yoktur. Ancak hastalık etmeninin bulaşması önlenebilir. Verticillium patojenini üzerinde etkili olan dezenfektan ile hasta ağacın etrafı, yer, yüzey, toprak, alet ve ekipmanlar, fide fidanlar ve hasta ağaçtan kesilmiş dallar ile dökülen yapraklar dezenfekte edilerek hastalığın sağlıklı bölge ve ağaçlara geçmesi önlenmiş olacaktır" dedi.

No comments: