Wednesday, July 08, 2009

FANCY FOOD FUARI EKONOMİK KRİZE RAĞMEN BAŞARILI GEÇTİ

08 Temmuz 2009,Çarş.

Dünya’nın en büyük ekonomisi Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen ve dünyanın en önemli gıda fuarları arasında yer alan, Uluslar arası Fancy Food Gıda ve Teknolojileri Fuarı, Summer‘09 International Fancy Food & Confection Show’a katılan Türk gıda ürünü ihracatçıları Türkiye’ye yeni ticari bağlantılar yaparak mutlu döndü. Fuara Ege İhracatçı Birlikleri organizasyonu ile 33 Türk firması Ulusal Katılım Organizasyonu ile katıldı.

28-30 Haziran 2009 tarihleri arasında ABD’nin New York şehrinde gerçekleştirilen ve ulusal katılım organizasyonu bu sene 12. kez Ege İhracatçı Birlikleri tarafından yapılan Summer‘09 International Fancy Food & Confection Show gıda fuarı başarıyla tamamlandı.

Zeytin ve zeytinyağı, kuru meyveler, domates ürünleri, konserve meyve ve sebzeler, meyve suları, gazozlar, sirke ve soslar, hazır yemekler, bal ve reçel, makarna, turşular, geleneksel Türk şekerlemeleri, bakliyat, baharatlar, bisküvi, kek ve krakerler gibi çeşitli gıda ürünlerinin üretimi ve ihracatı alanlarında çalışan 33 firmanın katılımıyla geçen yıla kıyasla daha da güçlenen ulusal katılım organizasyonunu değerlendiren Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper bu yıl 55. defa düzenlenen fuara yaklaşık 2.500 ABD'li ve yabancı firmanın stand açarak katıldığını, üç gün süren fuarı gerek ABD gerekse dünya genelinde yerleşik 20.000 civarında alıcının ziyaret ettiğini ifade ederek bu yıl toplam 33 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen ulusal katılım organizasyonun bütün dünyanın içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamına karşın önemli bir başarı olduğunu belirtti.

Fancy Food fuarın ABD pazarına girmek ve bu pazarda etkin olabilmek açısından önemine dikkati çeken Alper, dünyanın en önemli gıda ve içecek fuarları arasında gösterilen fuarın hemen hemen tüm sektörler için olduğu gibi gıda sektörü için de büyük önem arz eden ABD pazarını tanımak, pazardaki payımızı arttırmak ve mevcut konumumuzu sağlamlaştırmak için için önemli bir fırsat olduğunu belirtti.
Türk standlarına fuar süresince gösterilen yoğun ilginin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından 2006 yılı başından uygulamaya konulan ABD ile Ticareti Geliştirme Stratejisi çerçevesinde fuara katılan firmaların ilave devlet desteğinden faydalanma olanağına sahip olduğunu belirten Alper, “Bu yılki fuarda çok sayıda yeni katılımcı firmamız yer almakla birlikte, katılımcı 33 firmanın büyük çoğunluğu her yıl fuar katılımını tekrarlayan firmalarımızdır. Özellikle Amerikalı alıcılar açısından devamlılık, kalıcılık çok önemli" diye konuştu.
Alper, Türkiye’nin ABD’ye ihracatında gıda sektörünün payının yaklaşık yüzde 10 olduğunu, buna karşılık ABD’nin Türkiye’den yaptığı gıda ithalatının dünya genelinden yapmış olduğu toplam gıda ithalatı içinde %0,5 oranında bir paya karşılık geldiğini ve bu tür fuar katılımları ile pazar payımızı arttırmayı hedeflediklerini belirtti ve “İhracatçılarımızın bu ve benzer fuarlara katılımları aynı zamanda Amerikan pazarında yer alabilmeleri için gereken doğru ürün ve üretim tekniklerini, doğru ambalaj ve sunum şekillerini ve doğru pazarlama tekniklerini belirleme gibi konularda eğitici de olmaktadır. Ülkemizin yanı sıra Almanya, Arjantin, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Çin, Fas, Fransa, Hindistan, İngiltere, İspanya, Kanada, Meksika, Mısır, Peru, Şili, Tayland, Tunus, Yunanistan gibi ülkelerin ulusal katılım düzenlediği Summer 2009 Fancy Food Show fuarının başarısından hareketle, 27-29 Haziran 2010 tarihinde New York’ta düzenlenecek olan bir sonraki fuar için hazırlıklara şimdiden başladık” dedi.

No comments: