BALIKESİR (İHA)
01 Temmuz 2009,Çarşamba
Tariş Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin: 'Yüzde 50 civarında zeytin hasarı, yüzde 100'lere varan da tarla bitkisi dediğimiz ürünlerde hasar meydana geldi'.
TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, etkili olan dolu yağışının ardından Edremit bölgesinde zeytinyağı rekoltesinde yüzde 10'luk bir düşüş olduğunu belirterek, "Çiftçimizin bu hasarının giderilmesi konusunda devletten anlayış bekliyoruz" dedi. Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı sektöründe önemli bir yeri bulunan Edremit Körfezi'ndeki şiddetli dolu yağışından zeytin ağaçları nasibini aldı. Ceviz büyüklüğünde düşen dolu taneleri, ağaçlarda yeni oluşan zeytin tanelerinin büyük kısmını dökerken, ağaçlarda kalanları da zedeleyerek çürümeye sevk etti. Dolu yağışından bölgedeki kavun, karpuz ve benzeri ürünler de etkilendi. Çok sayıda karpuz üreticisinin binlerce TL zarar ettiği öğrenildi. Dolu yağışından en çok etkilenen bölge olan Edremit ilçesindeki zeytin üreticileri, hemen bağlı oldukları Edremit Ziraat Odası'na (EZO) durumu bildirerek yardım istedi. Olayı haber alan TARİŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve EZO Başkanı Cahit Çetin, Edremit'e gelerek incelemelerde bulundu. Çetin, zararın büyük olduğunu söyleyerek, üreticileri yetkili makamlara sevk etti. İlgili makamların üreticilerin mağduriyeti konusunda hassasiyet göstermesini isteyen Çetin, "Üreticilerimize Ziraat Odası olarak geçmiş olsun diyorum. Üretim, üstü açık sanayidir ve doğal afetlere sürekli açıktır. Üretici cefakar insanlardır. Olayı öğrendiğimde İzmir'deydim ve hemen buraya geldim. Bu yoğun bir yağışmış ve aldığımız bilgilere göre de, yağıştan yüzde 50 civarında zeytin hasarı, yüzde 100'lere varan da bahçe bostan, domates gibi tarla bitkisi dediğimiz ürünlerde hasar meydana geldiğini öğrendik. Hemen SMS sistemimiz ile üreticilerimize ulaştık ve kendilerini, hasar tespiti konusunda İlçe Tarım Müdürlüğü ve Kaymakamlığa müracaat etmeleri konusunda uyardık. İlgili kurumlara da hasar tespit çalışmalarına başlanması konusunda da gerekli duyuruyu yaptık. Tarım sigortası diye bir sigorta sistemi çıkartıldı, ama buna kimsenin sığınmaması lazım. Çünkü bu sistem daha yenidir ve üstelik tarım sigortasını yapmak da kolay bir iş değildi. İçeriğini bilmememle birlikte sadece dolu afetine karşı bir sigorta sistemi var. Ama bu gelişecektir. Yağmura, sele, güneş yanığına ve hırsızlığa falan gibi. Sigortalı olmak demek, hükümetimizin bu tür afet olaylarında duyarsız kalacağı anlamına da gelmeyecektir. Hasar tespiti çalışmalarımız sürüyor. İyi ki, bu dolu belli bir bölgeden geçmiş. Ama Edremit'in merkeze yakın yerlerindeki domates ve bostan tarlalarında yüzde 100'lere varan zararlar var ve zeytinde bu rakam yüzde 50'lere varıyor. Zaten ekonomik anlamda krizde olan ülkemizde, üreticimizin kazancının zarar görmesi çok üzücüdür. Burada tabi, tüketiciye de intikal eden sonuçlar çıkacaktır. Çünkü, dolu hasarının verdiği eksikliğin dolması nedeniyle daha pahalıya ürün alma durumu ortaya çıkacaktır" dedi.
"Üreticinin zararları karşısında devletin duyarsız kalmayacağını ümit ediyoruz" diyen Çetin, "İl Tarım Müdürümüz ile de görüşmelerimiz sürüyor ve devletin yaklaşımları olacak. Kaymakamımıza bu konuyu arz ettik ve yaklaşım gösteriyor. Burasının kısmi bir afet bölgesi olmasını ilan ediyorum. Sigorta kapsamı daha anlaşılamadı. Paket sigortalar ortada yokken, sadece dolu sigortaları yetersizdir. Kapsam genişletilmeli ve devletimiz ondan sonra, sigortanızı neden yaptırmadınız sorusunu sorabilmelidir. Şimdi kimsenin, halka sigortanı neden yaptırmadın sorusunu sormaya hakkı ve haddi olmaması lazımdır. Edremit bölgesindeki zeytinyağı rekoltesinde yüzde 10'luk bir düşüş durumu söz konusudur. Yüzde 100'e varan rekolte düşüşü olan yerler de var ama genele bakıldığında yüzde 10'luk bir rakam ortaya çıkmaktadır. Edremit'te mesela 5 bin ton zeytinyağı üretilecekse, bunun 3 bin 500, 4 bin tonlara kadar düşmesi durumu ortadadır. Bu bir milli kayıptır. Üreticilerimize geçmiş olsun. Bizim kaderimizde bu var zaten. Ama çiftçi yine çok mütevekkil ve ne yapalım Allah'tan geldi. Buna da şükür demesini bilen yapıdadır. Çiftçimizin bu hasarının giderilmesi konusunda devletten anlayış bekliyoruz" diye konuştu.
Dolu yağışından dolayı ağaçlarındaki zeytinleri dökülen ve yüzde 50 civarında zararı olduğunu söyleyen Edremitli zeytin üreticisi Ali Baydar ise, yetkililerden yardım beklediğini söyledi. Baydar, "Zararımız büyüktür. Gördüğünüz gibi dallarda yeni çıkan zeytinlerin bir kısmı döküldü, bir kısmı da zarar gördü. Devlet buna gözü kapalı bakarsa, çiftçi de gözü kapalı toprağın içine batmış olur" ifadelerini kullandı.
No comments:
Post a Comment