Monday, July 06, 2009

Zeytinyağında hedef 2013'te 1 milyar dolarlık ihracat

Referans
06 Temmuz 2009,P.tesi


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, sektör olarak 2013 yılında 1 milyar dolarlık zeytinyağı ihracat hedeflediklerini söyledi.
Zeytindostu Derneği'nin Ayvalık'ta düzenlediği geleneksel "Zeytindostları Buluşması" etkinliğinde konuşan Güreli, son 6-7 yıllık süreçte yoğun zeytin ağacı dikimi ile Türkiye'nin zeytin ağacı varlığını iki katına çıkardığını belirten Güreli, "Önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte Türkiye'nin 650 bin ton zeytinyağı üreten bir ülke konumuna gelecek ve dünya ikinciliğine oturacak" dedi.
Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünlerinden zeytinyağının tarım ürünleri ihracatında gözünü zirveye diktiğini belirterek, son 6-7 yıllık süreçte yoğun zeytin ağacı dikimi ile Türkiye'nin zeytin ağacı varlığını iki katına çıktığını belirtti.
Türkiye'nin 1990 yılların sonunda 90 milyon civarında olan zeytin ağacı varlığını sektörün sivil toplum kuruluşlarının desteği ile 160-170 milyon seviyesine çıkardığını anlatan Güleri, "Önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte Türkiye'nin 650 bin ton zeytinyağı üreten bir ülke konumuna gelerek dünya ikinciliğine oturacak. Türkiye zeytinyağı ihracatında Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Zeytindostu Derneği ve diğer sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları ile 4 yıl sonra 1 milyar doların üzerinde zeytinyağı ihraç eden bir ülke konumuna gelecek" dedi.

No comments: