Monday, July 06, 2009

ZEYTİNYAĞI İHRACATTA GÖZÜNÜ ZİRVEYE DİKTİ

06 Temmuz 2009,P.Tesi

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinden zeytinyağı tarım ürünleri ihracatında gözünü zirveye dikti. Son 6-7 yıllık süreçte yoğun zeytin ağacı dikimi ile Türkiye’nin zeytin ağacı varlığını iki katına çıkardı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Türkiye’nin 1990 yılların sonunda 90 milyon civarında olan zeytin ağacı varlığını sektörün sivil toplum kuruluşlarının desteği ile 160-170 milyon seviyesine çıkardığını önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte Türkiye’nin 650 bin ton zeytinyağı üreten bir ülke konumuna geleceğini ve dünya ikinciliğine oturacağını söyledi.

Zeytindostu Derneği’nin Ayvalık’ta düzenlediği geleneksel “Zeytindostları Buluşması”nda konuşan Güreli, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatının Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi , Zeytindostu Derneği ve diğer sivil toplum kuruluşlarının çalışmaları ile 4 yıl sonra 1 milyar doların üzerinde zeytinyağı ihraç eden bir ülke konumuna geleceğini söyledi.

Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen 2. Ulusal Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması ve 1. Uluslar arası Zeytin konulu fotoğraf yarışmasının ödüllerinin de verildiği “Zeytindostları Buluşması”nda konuşan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, Zeytindostu Derneği’nin kuruluş amacının sektörde eksikliği duyulan tanıtım çalışmaları ve sektörel uzlaşıyı sağlamak olduğunu belirterek, “Derneğimiz 4 yıl gibi kısa bir sürede ulusal ve uluslar arası pek çok projeye imza atarak Türk zeytinyağının iç ve dış piyasada imajının güçlenmesine ve sektörün gelişmesine katkıda bulundu” dedi.

Tanıtım çalışmalarını 3S (Spor, Sağlık, Sanat) projeleri ile toplumun her kesimine yaymaya çalıştıklarını anlatan Ölken şöyle konuştu; “Bugün 3S projesinin sanat ayağında organize ettiğimiz dünyada konusu zeytin ve zeytinyağı olan fotoğraf yarışmasının ödüllerini veriyoruz. Yarışmamıza 9 ülkeden 78 sanatçı, 249 eserle katıldı. Uluslar arası Fotoğraf Federasyonu (FİAP) ve Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) işbirliği ile yapılan yarışmada 9 sanatçı ödül kazandı.”

Türk zeytinyağının kalite standardını yükseltmek ve uluslar arası normlarda değerlendirilmesini sağlamak amacıyla Zeytindostu Derneği tarafından başlatılan Uluslar arası Zeytin Konseyi (IOC) normlarında tek zeytinyağı kalite yarışmasının ikincisinde başarı kazanan zeytinyağlarının üreticileri de gecede ödüllerini aldı.

Türkiye’nin bütün zeytinyağı üreticisi bölgelerinden katılan yarışmacılardan 10 tanesi ödül kazandı.

2. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması sonuçları

1. Müderriszade Hilmi Efendi Zeytinyağları (Edremit)
2. Abu Hayat Zeytinyağları (Selçuk)
3. Selin Ertür Zeytinyağları (Edremit)
Mansiyon alanlar
Onursel Zeytincilik (Altınova), Semercioğlu (Edremit), Alyattes (Salihli), Dizem (Çanakkale), Ufuk Tarım (Kırkağaç), Laleli (Burhaniye) ve İzorya (Mut)

1. Uluslar arası Zeytin ve Zeytinyağı Fotoğraf Yarışması
Altın Madalya; Savvas Kois (Yunanistan)
Gümüş Madalya; Önder Turacı (Türkiye)
Bronz Madalya; Peter Rees (İngiltere)
Mansiyon Eşref Topaloğlu (Türkiye)
Mansiyon Vagelis Giotpoulos (Yunanistan)
Mansiyon Mustafa İpek (Türkiye)
Mansiyon Fenay Ulu (Türkiye)
Mansiyon Kumsal Kepkep (Türkiye)
Mansiyon Günseli Demirok (Türkiye)

Yarışmada ayrıca 49 eser sergilenmeye değer bulundu.

No comments: