İsmail Uğural
Yeni Asır
13-Haziran-2008,Cuma
Böyle bir hedefe ulaşabilmek için en öncelikle ne yapılmalı, biliyor musunuz? Önce üzerimizdeki kompleksi silip atmalıyız! Nasıl bir kompleks bu? Tarım bu ülkede yeterince önemsenmedi, hatta küçümsendi... Hep 'köylü' işi olarak bakıldı. Ve bu sektöre karşı hep önyargılı davranıldı. Özellikle Sovyet modelinin etkisi altında olan çoğu aydınlar için ekonomik kalkınmanın yolu ancak 'ağır sanayi'den geçiyordu. Tarım bir anlamda 'çocukluk'la eşdeğerdi, öyle ciddiye alınamazdı! Ne yazık ki, özellikle 1950-60 ve 70'li yıllarda söz konusu aydınlar bu ülkede tarıma karşı tuhaf ve gerçeği yansıtmayan bir imajın, ayrıca bundan kaynaklanan bir kompleksin doğmasına sebep oldular... Oysa hem Osmanlı hem de Cumhuriyet'in erken dönemlerinde toplumun büyük çoğunluğu kırsalda yaşıyordu. Atatürk'ün son derece isabetli değerlendirmesiyle, yani "Köylü milletin efendisidir" biçimindeki aslında o günkü şartlarda tarımsal üretimi yapan dev kitleyi motive etmek amacıyla ortaya koyduğu vizyona rağmen; kalkınmak eşittir sanayileşme ve eşittir şehirleşme şeklinde özetlenebilecek bir yaklaşımla bu hayati sorunsal ele alındı.
Ancak şehirleşme süreci ile birlikte kırsal kalkınma ve kırsalda sanayileşme çok mümkündü. Ne var ki, tarım sektörü uzun yıllar boyunca sadece sermaye birikiminin sağlanarak,bu kaynağın sanayie aktarılması için kullanıldı.
ROLLER DEĞİŞİYOR
Şimdi artık tarım ama özellikle endüstriyel tarımla kalkınmak ve ekonomik gelişmeyi sağlamak mümkündür, diye inanmak gerekiyor. Endüstriyel tarımın bu coğrafyada doğal olarak sahip olduğu muazzam avantajı ve rekabetçi üstünlüğünü kimse görmezden gelemez, gelmemeli... Bu tabii diğer güçlü ve avantajlı sektörleri geri plana itelim anlamında değerlendirilmemeli. Bizim burada altını kalın çizgilerle çizmek istediğimiz husus, tarıma iade-i itibar yapıldıktan sonra Türkiye'nin ekonomik ve sosyal geleceğinde endüstriyel tarımın oynayacağı rolün artık farkına varılması olacaktır. Şimdi gelelim neden 'Ege tarımı marka olmalıdır' konusuna... Eğer Türkiye'yi yönetenler yukarıda savunduğumuz görüşleri paylaşıyorlarsa, o zaman önümüzdeki 20-25 yılı kapsayan dönemde 'Ege tarımı' çok stratejik bir oyuncu olabilir. Bu önemli konuyu tartışmaya devam edeceğiz.
No comments:
Post a Comment