CHA
25 Haziran 2008,Çarşamba
Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Ahmet Edip Uğur, Türk insanının zeytin ve zeytin yağı tüketmediğinden yakınarak, kişi başı zeytin yağı tüketiminin 2.5 kiloya çıkarılması halinde hiç bir sorunun kalmayacağını belirtti.
TBMM tarafından, zeytin ve zeytin yağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Bursa'da incelemelerde bulundu.
İki günlük inceleme gezisine katılına komisyondan toplam 10 milletvekili, önce Karacabey'de incelemelerde bulundular. Ardından Bursa Marmarabirlik'e geçen komisyon üyeleri, burada zeytin ve zeytin yağı konusunda yaşanan sıkıntılar ve çıkış yollarını ele aldı.
Burada sıkıntı ve önerileri dinleyen komisyon üyeleri adına bir konuşma yapan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Türk insanının zeytin yağını yeterince kullanmadığından yakındı. Kurulan komisyon çerçevesinde zeytinle ilgili bütün tarafları Meclis'te dinlediklerini ve onların sundukları sorunların yanısıra öneri, talep ve isteklerini aldıklarını belirten Başkan Ahmet Edip Uğur, ardından, önce zeytinin en çok yetiştirildiği Ege Bölgesi'nde incelemelere başladıklarını söyledi. Ardından Bursa'da da incelemelerde bulunmak için kente geldiklerini belirten Başkan Uğur, Karacabey'de yaptıkları incelemelerin ardından Marmarabirlik'e geldikleri aktardı.
Başkan Ahmet Edip Uğur, Türkiye'nin zeytindeki durumunu ise şöyle anlattı: "Yıllık zeytin üretimimiz 270 milyon ton. Zeytin yağında ise 160 bin ton civarında. Zeytin ve zeytin yağında 90 ile 100 bin ton fazlalığımız var. Fazlalığı ihraç ediyoruz, ancak bunda da dış piyasa fiyatları çok etkili" dedi.
Başkan Ahmet Edip Uğur, İspanya'da ve Güney Afrikada rekolte iyi olduğu zaman fiyatların düştüğünü söyledi. 2004 yılında fiyatların 4 bin Avro'ya kadar çıktığına işaret eden Uğur, sonra rekolteler iyi olduğu için fiyatların düştüğünü kaydetti. Uğur, 2008 yılında da iyi bir rekolte beklendiğini, şimdiden fiyatların 2150'ye kadar düştüğünü ifade etti.
Satışının olması için zeytin yağının iyi tanıtılması gerektiğinin altını çizen Başkan Ahmet Edip Uğur, "Bizim pazarlamamızı iyi yapmamız lazım. Vatandaşımıza çeytin yağımızın ne kadar faydalı olduğunu anlatmamız lazım. Bizler bitkisel yağda ithal ediyoruz. Türkiye'nin 2007'de bitkisel yağ ithal miktarı 1.7 milyar dolar (bir onda 7 milyar dolar) ve bu yağ fiyatlarıda artıyor. Ayçiçeğinin, soyanın, kanolanın fiyatı bir yıl öncesine göre yüzde 150 daha pahalı. Neredeyse ayçiçek fiyatı zeytinyağı fiyatına yaklaştı. Ama insanımıza biz bir türlü zeytin yağını yediremiyoruz. Kişi başına zeytin yağı tüketimimiz 1 kilo civarında. Eğer kişi başına tüketimi 2.5 kiloya çıkarırsak hiç bir problemimiz kalmayacak" şeklinde sözlerini tamamladı.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu da Meclis Komusyonu üyesi milletvekillerine zeytin ve zeytin yağı sektöründe yaşadıkları sıkıntıları ve çıkış yollarını içeren bir sunum yaptı. Zeytincilikte kayıt dışılığın büyük boyutlarda olduğunun altını çizen Başkan Refi Taviloğlu, bunun yanısıra Gemlik tipi zeytinin ekolojik sınırları olan Güney Marmara Bölgesinin dışına hızla yayılmasının da bölge zeytinciliğini çok zor durumda bıraktığını söyledi. Bu plansız yayılmanın uzun vadede Gemlik zeytininde arz fazlası oluşturacağının altını çizen Başkan Refi Taviloğlu, "Bunun yanında kayıtdışı ve kontrolsüz piyasa ürün alımında ambalajlı piyasa kadar olan süreci olumsuz etkiler. Bu gibi konularda yaıpılacak çalışmaların yanısıra zeytinciliği destekleyici ve sektörün yükünü hafifletici çalışmalar beklemekteyiz" şeklinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Meclis Araştırma Komisydonu, Perşembe günü de Bursa'nın ilçelerinde yapacağı inceleme ve çalışmaların ardından kentten ayrılacak.
"MARMARABİRLİK'E ISO BELGESİ"
Bu arada, Marmarabirlik'e TSE'den ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Kalite Belgesi verildi. Meclis Araştırma Komisyonu'nun Marmarabirlik'te incelemelerde bulunmak için geldiği programda ISO kalite belgeside verildi. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Kalite Belgesini, Marmarabirlik Yönietim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu'na TSE Personel Sistem Belgelendirme Merkez Başkanı Mehmet Bozdemir ile birlikte, Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı Ahmet Edip Uğur birlikte verdi.
TSE Personel Sistem Belgelendirme Merkez Başkanı Mehmet Bozdemir, Marmarabirlik'in çalışma ve prensipleri ile kalite belgesini almayı hak ettiğini belirterek, "Zeytin ve zeytin yağı sektörü yanısııra zeytin çevresi de önemlidir. Bunun yanısıra zeytin alanında çalışanların riskli çalışma şartları var. Umuyorum ki bu konuda da kalite bgelesi almaya çalışılacaktır" dedi.
No comments:
Post a Comment