Tuesday, February 08, 2011

Ayçiçek yağı yüzde 20 zamlandı

Zaman
06 Şubat 2011,Pazar


Ayçiçek yağında son bir buçuk aydan beri yaklaşık yüzde 20 fiyat artışı yaşanıyor. Aralık ayının ortasından bu yana yükseliş gösteren ayçiçek yağının litre fiyatı 2,30 liradan 2,75'e çıktı.
Tüketici şubat ayından itibaren 18 litrelik ayçiçek yağını 43 lira yerine 55–56 TL'den satın alıyor. Fiyatlarda nisan sonu itibariyle tekrar bir gevşeme öngörülüyor. Ayçiçeğindeki bu artışta, dünyada yağlı tohumlarda başı çeken Brezilya ve Arjantin'de rekoltenin düşüklüğüyle birlikte döviz kurlarındaki yükseliş etkili oldu.
Türkiye'nin 2,5 milyar dolar ile petrolden sonra en fazla döviz ödediği kalemler arasında yer alan yağ hammaddelerinde 2008 yılında da benzer fiyat artışları meydana gelmişti. 39 liradan 60 TL'ye çıkan 18 litrelik yağın fiyatı daha sonra 42–43 TL seviyelerine kadar gerilemişti.
Esas Holding'in gıda şirketi Gıdaser Gıda Dağıtım AŞ'ye bağlı Bonservis Genel Müdür Yardımcısı Serhan Mama, ayçiçeğindeki fiyat artışının dış piyasalardan kaynaklandığını belirterek, "Türkiye, ayçiçekte hammadde olarak dışa bağımlı. Dolayısıyla ayçiçeğindeki fiyat hareketleri doğrudan bize yansıyor." dedi.
Ayçiçeğinin stoklanan bir ürün olduğunu dile getiren Mama, şunları kaydetti: "Şimdiye kadar stoklardaki ürünler satıldı. Şu anda bütün perakende ve endüstriyel noktalarında stoklar bitti. Dolayısıyla perakende fiyat artışını geç hissetti. Şubattan itibaren piyasaya çıkan ürünler zamlı satılmaya başladı."
Serhan Mama'nın verdiği bilgilere göre, Türkiye, yağlı tohumları ağırlıklı olarak Güney Amerika ülkeleri olan Brezilya ve Arjantin'den ithal ediyor. Bu ülkelerdeki hasat durumu fiyatın seyri açısından büyük önem arz ediyor. Ayrıca, bu yağlı tohumları Türkiye'ye getiren çok uluslu firmalar var. Bunların göstereceği tavır da fiyatların gidişatında önemli rol oynayacak. Spekülatif hareketlerin olmaması halinde fiyatların nisan sonu itibariyle gevşeyeceğini öngören Mama, döviz kurlarındaki yükselişin de fiyatları tetiklediğine dikkat çekti.

No comments: