Tuesday, February 22, 2011

Sahte zeytinyağı ile mücadele sonuç verdi

Zaman Gazetesi
18 Şubat 2011,Cuma


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile birlikte 17 sivil toplum örgütüyle hileli ve sağlığa zararlı zeytinyağına savaş açan Zeytindostu Derneği, 5 aylık mücadelesinde 41 çeşit ürünü market raflarından indirtti.
'El Ele Zeytinyağında Yüzde 100 Güvence Projesi' kapsamında tüketici şikâyetleri göz önüne alınarak market raflarından toplanan 82 natürel sızma zeytinyağı numunesinden 41'inin, Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği'ne uygun olmadığı tespit edildi. Denetim ve uyarıların ardından ikinci turda alınan 38 numunenin tamamının Türk Gıda Kodeksi'ne uygun olduğu belirlendi. Projenin sonuçlarını, düzenlediği basın toplantısıyla duyuran Dernek Başkanı Metin Ölken, "Bu projeyle sektörümüze çekidüzen vermeye başladık. Gıda alanında örnek bir otokontrolle kendi bahçemizi temizlemek istedik." diye konuştu.
Zeytin üreten tüm bölgelerdeki sivil toplum örgütlerinin desteğini alarak projeye başladıklarını ve özellikle zincir marketlerde çok önemli adımlar attıklarını aktaran Ölken, her kesimin bilinçlenmesiyle sistemin daha iyi oturacağını söyledi. Ölken, "Projemizde hiçbir kurumu karalama veya ayrıcalık sağlama amacında değiliz. Öyle bir irade ortaya koyduk ki, özeleştiri sağlayarak otokontrol yaptık." dedi. Dernek, bu projeyle bir yandan haksız rekabetin önüne geçmek, diğer yandan da tüketiciye sağlıklı ürünler sunmayı amaçlıyor. Proje kapsamında Metro, Migros, Tansaş, Şok, Makrocenter ve Pehlivanoğlu zincir marketleriyle işbirliğine giden Zeytindostu Derneği, numune alınan markaların isimleri hakkında bilgi vermedi. Bu mağazalarda satılan zeytinyağlarının kendileri tarafından analiz edildiğini hatırlatan Ölken, analizlerinin devam edeceğini ve vatandaşın sağlığıyla oynayan firmaların isimlerinin bir sonraki değerlendirme toplantısında açıklanacağını vurguladı. Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Borsası Laboratuar Genel Müdürü Ülkü Ülken ise bundan sonra diğer marketlerle görüşmeye devam edeceklerini, projenin ikinci aşamasında firmalara yönelik kalite kontrol çalışması yapacaklarını belirtti. Ülken, kontrolden geçen her ürüne 'Zeytindostu' kalite logosu vereceklerini, tüketicinin bu logoyu gördüğünde zeytinyağının güvenli olduğundan ve kontrolden geçtiğinden emin olacağını kaydetti.
TİM Başkan Vekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli de, 'bile bile' sahte ürünlerin satışına göz yumulduğuna dikkat çekti. Bununla mücadele için kendi sektörlerinde birkaç arkadaşlarıyla verdikleri mücadele ile sahteciliğin önüne geçtiklerini belirten Güreli, "İşte sivil toplum bu demektir. Sektörümüzdeki sahteciliği bu mücadelemizle yüzde 10 seviyesine indirdik. Türkiye'de birçok gıda ürününde sahte ürün üretiliyor. Ve bunun üstüne gidilemiyor. Zeytindostu Derneği'nin hallettiği bir konuyu devletin organlarının halletmeme ihtimali yoktur." diye konuştu.

17 sivil toplum örgütü taradı 41 zeytinyağı raftan indirildi

Hürriyet Gazetesi
18 Şubat 2011,Cuma


Zincir marketlerdeki 82 adet farklı zeytinyağını inceleyen Zeytindostu Derneği, 41 ürünün sağlığa uygun olmadığını tespit etti.
Zeytindostu Derneği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) öncülüğünde 17 sivil toplum örgütünün “El ele zeytinyağında yüzde 100 güvence” projesi kapsamında 5 aylık bir çalışma gerçekleştirildi. Zincir marketlerle koordine olarak çalışan uzmanlar 41 farklı zeytinyağı ürününün sağlığa uygun olmadığını tespit etti ve marketler bu ürünleri raftan indirdi. Proje kapsamında Metro, Migros, Tansaş, Şok, Makrocenter ve Pehlivanoğlu zincir marketleriyle işbirliğine giden Zeytindostu Derneği, bu marketlerden aldığı 82 çeşit numuneyi Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prinayağı Tebliğine uygun olup olmadığını analiz etti. Analiz sonucunda 41 üründe kolon sızması tespit edilerek söz konusu marketlerin bu ürünleri raflarından indirmesi talep edildi. İkinci bir kolon analizinde ise 38 farklı marka zeytinyağının kimyasallarının gıda kodeksine uygunluğu tespit edildi.

Karalama yapmıyoruz
“Gıda alanında örnek bir otokontrolle kendi bahçemizi temizledik” diyen Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, şu bilgileri verdi: “Zeytin üreten tüm bölgelerdeki sivil toplum örgütlerinin desteğini aldık. Özellikle zincir marketlerde çok önemli adımlar attı. Her kesimin bilinçlenmesiyle sistem daha iyi oturacak. Projemizde hiçbir kurumu karalama veya ayrıcalık sağlama amacında değiliz. Adeta kendi bahçemizi temizlemek istedik.”

Sahte ürün yüzde 10’a indi
Sektördeki gelişmelerin umut verici olduğunu söyleyen TİM Başkanvekili ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, “Her sektör bu tür olaylarla kendi içerisinde çözüm bulmalı. Sivil toplum örgütleri bu tür çalışmalar için çok önemli bir noktada yer alıyorlar. Sektördeki arkadaşlarımızın yaptığı çalışmalar netice verdi ve sahteciliğin önüne geçildi. İşte sivil toplum bu demektir. Sektörümüzdeki sahteciliği bu mücadelemizle yüzde 10 seviyesine indirdik” diye konuştu.



Muamele görmüş yağa devlet göz yummasın!

Yeni Şafak Gazetesi
18 Şubat 2011,Cuma


Zeytindostu Derneği'nin başlattığı 'el ele zeytinyağında yüzde 100 güvence' konulu proje ile marketlerdeki uygunsuz zeytinyağları kaldırıldı. İlk aşamada 82 adet natürel sızma zeytinyağı numunesi alınarak, kolon sızması analizi yapılan ürünlerin 41 adedinin Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prinayağı Tebliğine uygun olmadığı saptandı. Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, projenin herhangi bir firmayı karalamaya yönelik olmadığının altını çizerek, hedeflerinin sektör içindeki otokontrolü sağlamak olduğunu söyledi.

Bu marketlere güvenin
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ülkü Ülken ise, proje ile tüm Türkiye'ye ulaştıklarının farkında olduklarını söyledi. "Metro, Migros, Şok, Makro Center, Tansaş ve Pehlivanoğlu projeye destek verdi. Bu marketlerde uygunsuzluk tespit edilen naturel sızma zeytinyağlarının tamamı raflardan indirildi" dedi.

Tüketici kandırılmamalı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ali Nedim Güreli ise, m 'Ekonomik tedbirlerle insanlara sağlıklı ve herkesin ulaşabileceği bir ürünü sunmak çok daha pahalı ve zahmetli bir yoldur. Buna katlanmıyorlar. Türkiye'de birçok gıda ürününde sahte ürün üretiliyor. Bugün Ülkü hanımın ve Zeytindostu Derneği'nin hallettiği bir konuyu devletin organlarının halletmeme ihtimali yoktur' diye konuştu. Güreli, 'muamele görmüş yemeklik yağların" tüketiciye sunulmasına göz yumulmaması gerektiğine vurgu yaptı.

No comments: