Tuesday, February 22, 2011

Marmarabirlik'ten, Irak'a ilk zeytin ihracatı gerçekleşti

Gözlem Gazetesi
11.02.11


Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik), 27 ülkeye gerçekleştirdiği zeytin ihracatına Irak'ı da dâhil etti.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, yaptığı yazılı açıklamada, satış odaklı yeni stratejiyle şimdiye kadar ulaşılmamış pazarlara ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.
Geçtiğimiz yıl, 5 bin 374 ton sofralık zeytin ihracatı karşılığında 21 milyon 355 bin dolar döviz girdisi sağladıklarını hatırlatan Asa, şunları kaydetti: "Şimdiye kadar ABD'den Yeni Zelanda'ya, Güney Afrika'dan Finlandiya'ya kadar, dünyanın dört bir yanına zeytin ihracatı yapan Marmarabirlik'in yeni pazar arayışları sonuç veriyor. Son olarak Irak ile yaptığımız görüşmeler olumlu sonuçlandı. Erbil'e 20 bin dolar tutarında ürün gönderildi. Irak'a ilk aşamada gönderdiğimiz ürün miktarı çok olmasa da önemli olan yeni pazarın kapısının açılmış olmasıdır."
Yurt içi ve yurt dışında pazar arayışlarının devam ettiğini belirten Asa, Japonya, Ukrayna ve Suudi Arabistan ile görüşüldüğünü ifade etti.
Asa, ihracat yapılan ülke sayısını yakın zamanda ilave etmek istedikleri ülkeleri şöyle sıraladı: "Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Avusturya, Lüksemburg, ABD, Danimarka, Finlandiya, İsveç, İsviçre, Avustralya, KKTC, İngiltere, Norveç, Gürcistan, Kanada, Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Yeni Zelanda, Dubai, Güney Afrika ve son olarak Irak'a ihracat yapıyoruz. Şimdi Japonya, Belarus, Ukrayna, Suudi Arabistan ve Kuveyt'e ihracat yapma girişimlerimiz sürüyor."

No comments: