Thursday, December 25, 2008

EZZİB’İN DAHİLDE İŞLEME REJİMİ (DİR) TALEBİ DEVAM EDİYOR















EGE ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATÇILARI BİRLİĞİ YÖNETİM KURULU
25 Aralık 2008,Perş.


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği 22 Aralık’ta yaptığı yönetim kurulu toplantısında EZZİB üyelerine uygulanması planlanan Dahilde İşleme Rejiminde (DİR) en az yüzde 50 yerli mal kullanımı dışındaki diğer kısıtlayıcı maddeler ve süre kısıtlamasını kabul etmeyerek DİR’in sürekli bir şekilde sektörde uygulanması talebine devam etme kararı almıştır.

EZZİB kamuoyuna defaatle bildirdiği haklı taleplerinden dolayı zeytin ve zeytinyağı ihracatında DİR talebini devam ettirmektedir. Bu talebimizi geri çekecek veya öteleyecek herhangi olumlu bir gelişme olmadığı gibi özellikle zeytinyağı ihracatı önce 90 bin tonlardan 38 bin tona, bu sene de 10 bin tonlara inmiştir.

Markalı ihracatın artmasını isteyen sektörün bir kesiminin markalı ihracatın en önemli unsuru olan DİR’e karşı çıkması anlaşılamamaktadır. Biz Yönetim Kurulu olarak prensipte zeytin ve zeytinyağı ihracatıyla alakası olmadığı halde bu konuda hemen hemen her gün beyanat veren kişi ve kurumları muhatap almamakla birlikte, kamuoyuna yanıltıcı bilgi verdiklerini düşünmekteyiz.

İç piyasa oligopolünü destekleyen bu kişi ve kurumların ihracat ile ilgili beyanat vermesi ve piyasada oluşan bazı gelişmelerin kendi inisiyatifinde olduğunu vurgulaması ihracattan geçinen üyelerimizin tepkilerine yol açmaktadır.

Sektörde birçok konuda muktedir olduğunu vurgulamak dışında hiçbir somut icraatı olmayan yarı sivil toplum kuruluşları üreticiye alınan primde yaptıkları büyük konuşmanın ardından AB çiftçisinin aldığı primin 10’da 1’inden daha azına razı olmuşlardır.

İspanyol kooperatiflerine, Yunan Ticaret odalarına destek vermek için gönüllü olan şahıs ve kurumlar umarız iyi ilişkilerini devam ettirirler ve yakın bir gelecekte oluşacak ilk yüksek rekoltemizde oluşacak satış zorluğunda Türk üreticisine destek için bu kurumlardan yardım talep ederler.

Dünya zeytin ve zeytinyağı piyasaları ve fiyat yapılarından bihaber olan bu şahıs ve kurumların popülist söylemleri ile ülkemiz zaman kaybederken zeytin ve zeytinyağında rakibimiz olduğunu zannetiğimiz İtalya, İspanya ve Yunanistan’ın dökme yağ deposu olarak bilinen Tunus’un dahi ABD ambalajlı yağ pazarında Türkiye’nin iki katı pazar payına sahip konuma gelmiş olduğunu biliyorlar mı?

Bizler, kendi üyelerimizin haklı taleplerini savunmaya, tanıtacak miktarda ve kalitede malımız olmasa da kendi üyelerimizin verdiği kaynaklarla zeytin ve zeytinyağını tanıtmaya devam edeceğiz.

No comments: