Thursday, December 11, 2008

Tereyağ dağları

İsmail Uğural
Yeni Asır
11 Aralık 2008,Perşembe


AB-OTP, yani 'Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikası'nda önemli değişiklikler oluyor, biz de ekonomik olayların günlük hayhuyu arasında söz konusu gelişmelere dikkat çekmek ihtiyacını duyduk. Çünkü AB tarım yetkilileri reform niteliğinde kararlar almaya başladılar. Tabii bu kararlar bütün gelişmekte olan ülkelerden çok daha fazla Türkiye'yi ilgilendiriyor. Hep söylüyoruz ya, Türkiye dünyanın en önemli tarım-tarımsal sanayi potansiyeli olan ülkelerinden biri konumunda diye... Ama Türk çiftçisi küresel ölçekte haksız rekabetten çok çekti ve hala da çekmeye devam ediyor. Ne var ki, geçtiğimiz günlerde AB, 2003 yılından beri ilk kez bu derece büyük bir tarım reformunda anlaştı. Bu nasıl bir reform ve ne anlama geliyor derseniz; Avrupa Birliği'nde bundan böyle doğayı korumak için daha çok fon ayrılacak. Bu paranın kaynağı ise geleneksel olarak AB çiftçilerini daha çok üretmeye teşvik eden devlet yardımlarının kısılmasıyla sağlanacak. 2009 ile 2013 yılları arasında yürürlüğe girecek olan yeni uygulamalar gereği süt kotaları ilk başta yükseltildikten sonra tamamen ortadan kaldırılacak.

ŞARAP GÖLLERİ
'Tüketemediği tereyağının dağlar kadar biriktiği ve şaraplarının göller doldurduğu' söylenerek yoğun biçimde eleştirilen AB, 2003 yılında tarım üretimi ile teşvik programları arasındaki bağı kıran bir reform hamlesi yapmıştı. Ama artık reformun ana hedefi, kırsal alanın korunmasına daha çok fon ayırarak, tarım üretimini ise yavaş yavaş piyasa ekonomisinin dinamiklerine bırakmak! Burası çok önemli... Bu konuyu sonraki yazılarımızda geniş ölçüde tartışmak istiyoruz.

54 MİLYAR DOLAR
Bu yıl AB bütçesinden ayrılan 54 milyar dolar OTP için harcanacak. Ne var ki, AB bütçesinin yaklaşık yüzde 45'ine denk gelen bu tutar, önümüzdeki yıllarda yüzde 10 artırılarak doğrudan tarımsal destekler için değil, daha çok kırsal kalkınma ve kırsal alanın korunması çalışmalarına yönlendirilecek. Peki bütün bu gelişmeler bizim açımızdan neyi ifade ediyor? Hemen söyleyelim. Öncelikle bizim yani Türk çiftçisinin lehine olacak. Devam edeceğiz.

ZEYTİNYAĞINDA KALİTE
Bu arada Zeytindostu Derneği'nin düzenlediği 2.Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması'na katılmak isteyenler için son başvuru tarihinin 30 Aralık 2008 olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Amaç ne derseniz; biz bu gönüllü toplum kuruluşunun bir yandan zeytin ve zeytinyağı sektöründe 'kalite' sorununun çözümü konusunda yararlı etkinlikler yaparken, diğer yandan da 'altın sıvı'nın kamuoyunda farkındalığının geliştirilmesi açısından etkili olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla söz konusu yarışma sektöre ve kamuoyuna yeni bir soluk getiriyor.

No comments: