Saturday, December 20, 2008

ZEYTİN ÜRETİCİSİ, DEVLET DESTEĞİ BEKLİYOR

CHA
19 Aralık 2008,Cuma


Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Marmarabirlik) Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, açıkça devlet desteği olmadan zeytin üreticisinin sıkıntıdan kurtulamayacağını söyledi. Taviloğlu, sofralık zeytindeki problemlerin de hasada bağlı olduğunu söyledi.

Bursa Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu'nun Gemlik Ticaret Borsası Salonu'nda gerçekleştirilen aylık olağan toplantısında gündem maddesi ilçeye kurulması planlanan termik santral ve zeytin üreticisinin sorunlarıydı. Zeytinciliğin sorunları görüşülürken söz alan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, gittikçe üretimi artan sofralık zeytinde pazarlama sorununu çözmek için işleme tekniklerinin çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Darboğazın ancak bu yolla aşılabileceğini kaydeden Taviloğlu, bu konuda yapılabilecek ne varsa tümünün Marmarabirlik'ten beklenmesinin doğru olmadığını anlattı.

Taviloğlu şunları söyledi: "25 günde 35 bin ton zeytin aldık. Böylesine telaşlı, böylesine baskı altında süren bir kampanyada çizik zeytin yapayım, konfit yapayım diyecek hal kalmıyor. Ürün apar topar depolara dolduruluyor ve baskısı vuruluyor. Sofralık zeytinde problemin çözümü planlı programlı bir şekilde üretim ve hasada bağlı. Ekonomik sıkıntı içinde olan üretici bir an önce ürününü toplayıp, hemen parasını almanın derdinde. Planlama olmadan sıkıntıyı aşamayız. Fakat bu planlama tek başına Marmarabirlik'ten beklenmemeli, sektörün diğer aktörleri de elini taşın altına koymalı".

Taviloğlu, Marmarabirlik'e yönelik eleştiriler arasında yer alan ürün çeşitlendirmesi konusunda da, "Biz, sofralık Gemlik çeşidi siyah zeytinle yapılabilecek bütün üretimleri yaptık. Marmarabirlik'in ar-ge'si vardır, sadece ar-ge tabelası yoktur. Üretici maalesef tek bir şeyi düşünüyor. Bir an önce ürünü toplayıp Marmarabirlik'e vereyim diye bakıyor. Marmarabirlik'in bölgenin bütün ürününü alma şansı yok. Zaten açıkça devlet desteği olmadan üretici sıkıntıdan hiçbir zaman kurtulamaz." dedi.

Türkiye'de yüzde 70 oranında kayıtdışı zeytin üretimi olduğuna işaret eden Refi Taviloğlu, ticarette satarken değil, alırken kazanıldığını, oysa Marmarabirlik'in alırken bu imkandan yoksun bırakıldığını ifade etti. Taviloğlu, "Sınırlı ve planlı alım yapılmadan, gerçek avans fiyat uygulaması yapılmadan mevcut yasal düzenlemeler çerçevesinde kooperatifleri ve birliği yaşatmak zor". diye konuştu.

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Selamlar;
Buradaki paylaşımlarınızı uzun zamandır takip ediyorum. Sadece zeytin üzerine gözümüzden kaçan birçok haberi buradan okudum. Ben de tarım adına gözlem, inceleme ve fikirlerimi bir blog sayfasıyla yayınlamaya başladım. Sizi ve yorularınızı da beklerim.