Thursday, December 04, 2008

TARIMDA GÜVENİLİR İHRACAT ORTAMI BAŞLIYOR

4 Aralık 2008,Perş.

Su ürünlerinden orman ürünlerine, yaş meyve sebzeden çiçekçiliğe kadar tarım sektöründe dış satış yapan tüm ihracatçı birliklerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini dinyeleyen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, ihracatın basitleştirilmesine yönelik 2009 Ocak ayında bazı yeni uygulamaların başlayacağını belirtti.

Eker, zirai aletlerle ilaçların ihracatında Tarım Bakanlığı'ndan izin alma şartını kaldırdıklarını, ayrıca güvenilir ihracat ortamı için üretimde zirai ilaçlara yönelik reçete uygulamasının başlayacağını söyledi.


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ortak akıl toplantılarında Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile ihracatçıları biraraya getirdi. Ağaç mamülleri ve orman ürünleri ihracatçılarından hububat, yağlı tohum ve mamülleri ihracatçılarına, su ürünleri ve hayvansal mamüller ihracatçılarından fındık ve mamülleri ihracatçılarına kadar sektörü ilgilendiren tüm ihracatçıları dinleyen Bakan Eker, talepleri ve çözüm önerilerini tek tek not aldı. Sorunlara birlikte çözüm bulacaklarını aktaran Eker, ihracatçıların da kendi içlerindeki çürükleri ayıklamalarını istedi.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin öncülüğünde biraraya gelen tarım sektörü ihracatçıları, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile biraraya geldi. Sorunlarına çözüm arayan ihracatçılar, sıkıntılarını bir bir anlatarak bakandan destek istediler. İhracatçıları dinledikten sonra birlikte çözüm arayacaklarını aktaran Bakan Eker, sektör adına yaptıkları çalışmalardan da örnekler verdi.

"Önce içimizdeki çürükleri ayıklayalım"

İhracatın basitleştirilmesiyle ilgili kanunu meclise taşıdıklarını aktaran Bakan Eker, hem zirai aletlerin hem de ilaçların ihracatında Tarım Bakanlığı'ndan izin alma şartını kaldırdıklarını ve bu uygulamanın 2009 Ocak ayında başlayacağını söyledi. Gıda denetiminin basitleştirilmesiyle ilgili pilot uygulamalarının da ocak ayında başlayacağını ifade eden Bakan Eker, "75 ilacı yasaklayan AB:'deki gibi biz de yasak getiriyoruz. Reçete uygulamasıyla güvenilir ihracat ortamı sağlıyoruz. Ürünlerinde bir sorunu çıkmayana bir belge vereceğiz ve ihracatını basitleştireceğiz. Bize düşen işler var, size düşen işler var. Rusya Federasyonuna ihracattaki gibi sıkıntılar yaşamak istemiyorsak önce biz içimizdeki çürükleri ayıklayalım. 3-5 kişi kendi çıkarı için ihracatı baltalıyorsa hepimiz karşısında olalım" dedi.

"Yunan ve Bulgar üreticiler ürünlerimizi çalıyor"

İhracatçıların Tarım Bakanlığı'dan ilgi çeken bazı talepleri ise şöyle:

-Yunanlı ve Bulgar üreticilerin doğal afet gibi durumlar karşısında hasat alamaması üzerine Türkiye'den özellikle biber ve domates gibi ürünü yüksek fiyata adeta elimizden 'çalıyor' gibi almasının önüne geçilmeli. Biz taahhüt ettiğimiz malları fabrikalara veremiyoruz ve sıkıntı yaşıyoruz. Bu konuya bir çözüm istiyoruz.

-Fındık, Karadeniz Bölgesi'nde aşırı bir üretim alanı yarattı. Aşırı bir stok oluşmasıyla karşı karşıyayız. Dikim alanları kontrol edilmeli. Aksi halde stok daha da artacak. Üretimde doğru politikalar oluşturulmalı, stok yönetimiyle ilgili projeler üretmeli.

-Zeytin ağacı dikiminde destek verdiniz. Diktirdiğiniz ağaçların meyvesini toplayacağız. Çok büyük sektör olacağız. Ancak bizim 'Dahilde İşleme Rejimi' talebimiz vardı. Bununla ilgili izin çıkmazsa perişan oluruz.

-Zeytin yağında sahteciliğin önüne geçilmeli. Bu konuda çalışan ve ceza yazan memurlarınızın arkasında durun.

-Sofralık zeytinde kalite standardının yakalanacağı ve stok yapılabileceği imkanlar yaratın. Stoklama üniteleri oluşturulmalı.
Büyüyen ve gelişen su ürünleri sektörüyle ilgili 'Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün kurulmasını istiyoruz.

No comments: